Så mye kan vegetarisk kosthold påvirke hjertehelsen

Nye studier viser at plantebasert kosthold kan redusere risikoen for å dø av hjertesykdom med 40 prosent.

PLANTEBASERT: Nye studier viser hvor mye vegetarisk kosthold kan påvirke hjertehelsen. Foto: NTB Scanpix
PLANTEBASERT: Nye studier viser hvor mye vegetarisk kosthold kan påvirke hjertehelsen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Nordmenn spiser for mye kjøtt. I 1989 spiste gjennomsnittsnordmannen 53 kilo kjøtt i året – nå spiser gjennomsnittspersonen 76 kilo kjøtt i året.

- Kjøttinntaket har økt betydelig over tid. Det økte særlig frem til 2007/2008, mens de siste 10 årene har økningen i forbruket vært under én prosent. Fra 2016 til 2017 har kjøttforbruket gått ned med én prosent, sier Henriette Øien, avdelingsdirektør ved avdeling for folkesykdommer, Helsedirektoratet.

image: Hvem trenger vitamin D-tilskudd?

Hvem trenger vitamin D-tilskudd?

Helsedirektoratet anbefaler å velge hvitt, rent og magert kjøtt med lite salt, og ikke spise mer enn maks 500 gram rødt kjøtt per uke.

Nyere forskning viser at de som velger å spise vegetarisk kan redusere risikoen for å dø av hjertesykdom med 40 prosent, ifølge en ny gjennogang av forskning som ble publisert i tidsskriftet Progress in Cardiovascular Disease.

- Kan du si noe om hvor mange tilfeller av hjertesykdom, som kan kobles til et kosthold med mye kjøtt?

- Nei, foreløpig har vi ikke oversikt over dette. Men kjøtt er en av de største kildene til mettet fett i norsk kosthold – i motsetning til et plantebasert kosthold, sier Øien.

LES OGSÅ: Veganer? Dette bør du tenke på

Anbefaler plantebasert kosthold

Flere eksperter anbefaler å velge et plantebasert kosthold. I tillegg til å være bra for hjertet, kan det redusere risikoen for fedme, diabetes type 2 og metabolsk syndrom. Det kan også redusere risikoen for kreft, ifølge Medical News Today.

FORSKER OG LEGE: Lars T. Fadnes. Foto: Privat
FORSKER OG LEGE: Lars T. Fadnes. Foto: Privat Vis mer

- Plantebasert kost kan redusere risiko for hjertesykdom betydelig. Hvor mye risikoen reduseres, er avhengig av hvordan kostholdet bygges opp. Oppsummeringer av forskningsstudier viser at jo mer frukt og grønnsaker du spiser – jo lavere er risikoen for hjertesykdom og tidlig dødsfall, sier Lars T. Fadnes.

Fadnes jobber som fastlege, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, og som forskningsleder for en forskningsgruppe ved Haukeland universitetssykehus. Han har forsket på kostholdsmønstre, og hvordan det påvirker risiko for hjerte- og karsykdom, kreft, diabetes og risiko for tidlig død.

- Dersom du vil optimalisere effekten av plantebasert kost, bør du innta rundt 850 gram frukt og grønnsaker daglig (10 porsjoner), som gir rundt 30 prosent gevinst i reduksjon av både tidlige dødsfall og hjertesykdom. Tilsvarende effekt kan du også få av å øke inntak av fullkorn med litt over 200 gram (cirka 70 gram tørrvekt). En håndfull nøtter om dagen er også veldig positivt for hjertehelse og overlevelse, sier han.

Fordel med proteiner fra plantebasert kost

En fersk metaanalyse som oppsummerer forskningsstudier om kjøtt, viser at man kan redusere risikoen for tidlig død med rundt 15 prosent, ved å redusere det daglige inntaket av behandlet kjøtt med 50 gram.

- Desto mer du reduserer inntaket, jo større helsegevinst kan forventes. Vi ser at de som får i seg hovedandelen av proteiner fra plantebasert kost, har stor helsegevinst. Studier viser rundt 10-20 prosent reduksjon i risiko for tidlig død ved daglig inntak av 100-200 gram belgvekster som bønner, linser, erter eller kikerter, sier Fadnes.

Ifølge Fadnes er nøtter og belgvekster som bønner (inkludert soya), linser, erter og kikerter ypperlige kilder til både proteiner og mange andre næringsstoffer.

- Kornprodukter og kjerner er også gode plantebaserte kilder til proteiner. Det er ikke vanskelig å få i seg nok proteiner når man spiser en del av disse matgruppene.

image: Sju ting du kan gjøre for å forebygge hjertesykdom

Sju ting du kan gjøre for å forebygge hjertesykdom