Hvorfor er det egentlig farlig å få i seg for mye salt? Ifølge Tine Sundfør, klinisk ernæringsfysiolog i Synergi helse, kan for høyt saltinntak øke blodtrykket, noe som igjen kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom.
- For høyt saltinntak har også blitt assosiert med økt risiko for kreft i magesekken. Det er nok en del mennesker som tenker at så lenge de ikke har høyt blodtrykk, er det ikke så farlig med salt i maten. Men det handler om å forebygge. Det er mye salt i maten over tid, som øker risikoen for hjerte- og karsykdom, sier Sundfør, og legger til:
- Vi er forskjellige, og noen er mer utsatt for å få høyt blodtrykk, og noen er mer saltsensitive enn andre. Dette kommer av at nyrene våre skiller ut salt, og hvor godt dette reguleres er til en viss grad individuelt.
Hvordan være bevisst på eget saltinnak?
- Hvordan vet man om eget saltinntak er innenfor anbefalte grenser?
- Det er et vanskelig spørsmål. Det aller meste av saltet vi spiser, omtrent 80 prosent, får vi i oss via matvarer som vi spiser som ferdigmat. Mange forteller meg at de ikke spiser ferdigmat, da de tenker det er supper og gryter som er halvfabrikatet, men det er mye salt i vanlig pålegg som ost og skinke, og brød. Derfor vil det være vanskelig å vite for mannen i gata å vite hvor mye salt man egentlig spiser.

Haakon E. Meyer, overlege ved Folkehelseinstituttet og professor ved Universitetet i Oslo, leder arbeidet med saltinntak blant befolkningen, ved den syvende Tromsøundersøkelsen.
Det er vanskelig å måle saltinntaket i spørreundersøkelser. Vi har derfor samlet urin gjennom ett døgn hos cirka 500 voksne deltakere i Tromsøundersøkelsen.

Hjertet
Resultatene viser at det beregnede saltinntaket ligger på om lag 10 gram per dag hos menn, og 7,5 gram per dag hos kvinner.
- Spesielt hos menn er dette klart over de offisielle anbefalingene på 6 gram per dag. Det kan tilføyes at det beregnede inntaket av kalium også var høyt, og mens et høyere inntak av natrium (salt) henger sammen med høyer blodtrykk, er sammenhengen motsatt for kalium. Gode kilder for kalium i kosten er blant annet frukt og grønnsaker, sier Meyer.
Vær bevisst
Sundfør anbefaler å være bevisst når du velger matvarer i butikken. Sammenlign saltinnholdet, og velg det produktet som inneholder minst salt. Det kan være store forskjeller på saltinnholdet i ulike typer skinke, fiskekaker, brød og så videre.
- Vi har nå et samarbeid mellom helsemyndighetene og matvareprodusentene, saltpartnerskapet, med fokus på å minske saltinnholdet i matvarene. På den måten vil mange av oss få i oss mindre salt uten å tenke så mye på det selv.

- Når vi reduserer saltinnholdet i maten, vil mange oppleve at maten få en litt tammere smak. Men det er en tilvenningssak. Jeg anbefaler å bruke krydder eller friske urter for å heve smaken på maten. Det skal allikevel sies at det ikke er saltet vi har på maten, som utgjør de store mengdene. Det er saltet i ferdigproduktene.
Lag maten selv
Å lage maten selv, fremfor å kjøpe ferdigprodukter, er noe av det beste du kan gjøre for å redusere saltinntaket. Sjekk også saltinnholdet i ulike typer mineralvann, som for eksempel Farris og Bris – der kan det være mye å spare, ifølge Sundfør.
- Venner du deg til å spise usalta nøtter, fremfor nøtter med salt, for eksempel, gjør du en bra innsats for helsa di. Nøtter har forebyggende effekt på hjerte- og karsykdom, sier hun, og legger til:
- Mange spiser brødskiver til frokost, gjerne med skinke og ost. Da kan det være lurt å bytte det ut med for eksempel havregrøt med hakkede mandler og rosiner. Det lille saltet man har i havregrøten, er ingenting sammenlignet med saltet som er tilsatt brød, ost og skinke. Slike små justeringer, kan utgjøre en stor forskjell.
Sundfør anbefaler å bake sitt eget brød, dersom man spiser brødskiver ofte, og ikke vil kutte ned på brødmåltidene.
- Brød er den største bidragsyteren til høyt saltinntak i Norge. Det er en matvare som ellers er veldig sunn. Baker du brødet selv, bruker du sannsynligvis en femtedel av saltet som er tilsatt brød du kjøper i butikk.
Dette bør du velge
Istedenfor å fokusere på alt man ikke skal gjøre, ønsker Sundfør å legge vekt på hva man kan gjøre.
- Om du spiser mer frukt og grønnsaker, som er tilnærmet uten salt, vil du automatisk velge bort matvarer som har mer salt i seg. Prioriter rene fileter av kjøtt, fisk og kylling, dersom du skal spise animalske produkter.

Så mye kan vegetarisk kosthold påvirke hjertehelsen
- Er det slik at vegetarianere og veganere får i seg mindre salt enn de som spiser kjøtt?
- Det kommer an på. Som vegetarianer eller veganer kan du jo spise masse ferdigbrød og potetgull, men mange som spiser plantebasert lager mye av maten fra bunnen av, og vil derfor få i seg mindre salt.
Hvorfor foretrekker vi salt i maten?
- Hvorfor er vi så glade i salt mat?
- Det er flere grunner til det. Salt er en smaksforsterker, derfor synes vi automatisk at mat med salt smaker bedre. Før i tiden ble det brukt mye salt i maten, for holdbarhetens skyld. Heldigvis brukes det ikke like mye i dag, men det er en smaksforsterker, og vi har vent oss til det, sier Sundfør.
Det finnes andre saltvarianter, slik som for eksempel seltin, som inneholder 50 prosent mindre natrium enn havsalt.
- Noen av salterstatningsproduktene kan være litt bedre, men ofte endre man opp med å bruke større mengder, for å få den samme saltsmaken, og da går vinninga opp i spinninga.
