Er mørk sjokolade egentlig bra for helsa?

Dette sier forskningen.

MØRK SJOKOLADE: Er det godt for helsa? Foto: Gulsina / Shutterstock / NTB
MØRK SJOKOLADE: Er det godt for helsa? Foto: Gulsina / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Har du også hørt at mørk sjokolade er godt for helsa? Da er du én av mange. Men hva sier egentlig forskningen?

Helsefremmende effekter

Mørk sjokolade er rik på flavonoler. Flavonoler hører inn under gruppen flavonoider, som er en type antioksidant som kan bidra til å redusere risikoen for blant annet hjerte- og karsykdom.

Flere oversiktsstudier (1, 2, 3) har undersøkt hvilken effekt kakao og mørk sjokolade har på blodtrykket hos dem med normalt blodtrykk og for høyt blodtrykk.

«Studiene fant en lett reduksjon av blodtrykket i kort tid etter inntak av sjokoladen.»

Disse studiene fant en lett reduksjon av blodtrykket i kort tid etter inntaket av sjokoladen.

En studie (4) som undersøkte kakaoens effekt på nivået av insulin i kroppen fant antydninger til at mørk sjokolade -eller kakao reduserer frigivelsen av insulin, og dermed reduserer risikoen for å utvikle insulinresistens. Insulinresistens øker risikoen for blant annet diabetes type 2.

Studien fant også at pasienter med risiko for hjerte -og karsykdom, men som ikke var kritisk dårlige, viste positive effekter på biomarkører for hjerte -og karsykdom. Mange av studiene som ble undersøkt i denne oversiktsartikkelen var imidlertid av kortere varighet og sponset av sjokoladeindustrien.

En oversiktsstudie fra 2022 (5) kunne ikke finne betydelige forskjeller blant grupper som fikk sjokolade sammenliknet med grupper som ikke spiste sjokolade, når det gjaldt blodtrykk, blodsukker, kognitiv funksjon eller livskvalitet.

Langtidseffekter mangler

At forskningen ikke er helt entydig kan forklares med at det ikke finnes nok store og gode studier til å konkludere hvordan langvarig inntak av mørk sjokolade eller kakao påvirker helsa. De fleste studiene er av kortere varighet.

«Det finnes ikke nok gode studier om hva som skjer ved langvarig inntak av mørk sjokolade.»

Men det er ikke bare varigheten av studiene som varierer. Mange av studiene er av lav –til moderat kvalitet når man ser på hvordan studiene er utført, og det er derfor risiko for flere skjevheter i forskningen. Blant annet er det studier som ikke skiller mellom lys, hvit eller mørk sjokolade.

Det er nødvendig med flere studier av god kvalitet for å kunne svare på spørsmål som langtidseffekter og hvor stor mengde kakao som eventuelt gir optimal effekt.

Minst 70 prosent kakao

Jo mer kakao sjokoladen inneholder, jo bedre. Det er fordi du får flere flavanoler hvis du spiser sjokolade med høyt innhold av kakao.

For at sjokoladen skal kunne ha gunstig effekt på helsa, bør du derfor spise sjokolade med minst 70 prosent kakao.

Men unngå overdrevent inntak av sjokolade. «Alt er gift i for store mengder» - og mørk sjokolade inneholder også annet enn flavanoler.

Mettet fett og koffein

Selv om mørk sjokolade kan ha positive helseeffekter på grunn av innholdet av flavanoler, består den også av mettet fett og en del kalorier. Det er derfor viktig å passe på mengden du spiser.

For høyt inntak av kalorier i forhold til hvor mange kalorier du forbrenner, vil føre til overvekt. Overvekt øker risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2.

Husk også at mørk sjokolade inneholder koffein. 50 gram mørk sjokolade inneholder 45 milligram koffein. Det er omkring halvdelen av hva en kopp kaffe på to desiliter inneholder.

Hvis du har søvnforstyrrelser, ønsker å unngå koffein, er gravid eller ammende, bør du derfor passe på å ikke spise for mye mørk sjokolade.

Ikke bruk sjokolade som medisin

Det er viktig å påpeke at selv om det er studier som har vist at mørk sjokolade kan ha en viss positiv effekt på blodtrykket i kortere tid, kan mørk sjokolade ikke brukes som medisin.

Lider du av høyt blodtrykk, bør du gå til fastlegen slik at du kan få den riktige behandlingen.

Nyt gjerne små mengder av mørk sjokolade, men unngå for mye. Som med det meste annet handler det om balanse.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer