Vitamin B12-mangel og symptomer

Vitamin B12 er helt nødvendig for at kroppen vår skal fungere, og langvarig mangel kan gi permanente og alvorlige skader. Diagnosen stilles ved en blodprøve.

VITAMIN B12: Får vi hovedsaklig i oss via animalske produkter. Foto: Tatjana Baibakova / NTB
VITAMIN B12: Får vi hovedsaklig i oss via animalske produkter. Foto: Tatjana Baibakova / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hva er vitamin B12?

Kroppen vår lager ikke vitamin B12, derfor må vi få i oss vitaminet fra kostholdet. Vitamin B12 får vi hovedsakelig fra animalske produkter – matprodukter fra dyr. Eksempler på slike kilder til vitamin B12 er egg, ost, kjøtt, fisk og melk.

For at kroppen skal klare å ta opp vitamin B12 er man helt avhengig av et protein som heter instrinsic factor – forkortet IF. Instrinsic factor danner et kompleks med vitamin B12, og uten dette komplekset klarer ikke kroppen å effektivt ta opp vitaminet. Opptaket av vitamin B12 skjer hovedsakelig i nederste del av tynntarmen.

Selv om vi ikke kan lage vitamin B12 kan kroppen lagre vitaminet. Kroppen kan lagre gode menger med vitamin B12, derfor er mangel ikke så vanlig. Men hvis man har en sykdom eller tilstand som påvirker tarmen, eller et kosthold med manglende inntak, er man utsatt for å utvikle vitamin B12-mangel. (1, 2, 3)

Andre navn

Vitamin B12 kalles også kobalamin.

Hvorfor trenger vi vitamin B12?

Vitamin B12 er helt nødvendig for nervefunksjonen, dannelse av røde blodceller og produksjonen av DNA i alle cellene i kroppen. Siden vitamin B12 er viktig for produksjon av DNA i cellene våre kan en mangeltilstand påvirke svært mange forskjellige organer i kroppen, men særlig utsatt er celler som deler seg ofte, slik som blodceller.

Ved for lite vitamin B12 kan man utvikle en rekke symptomer og tilstander, der iblant lav blodprosent, nevrologiske symptomer, såre slimhinner og psykiske symptomer. (2, 4)

LES MER OM: Vitamin B – en oversikt

VITAMIN B-12 MANGEL: Diagnosen vitamin B12-mangel settes ved en blodprøve. Foto: Jarun Ontakrai / NTB
VITAMIN B-12 MANGEL: Diagnosen vitamin B12-mangel settes ved en blodprøve. Foto: Jarun Ontakrai / NTB Vis mer

Symptomer på vitamin B12-mangel

Siden vitamin B12 er viktig for alle cellene våre kan man få mange ulike symptomer ved vitamin B12-mangel. Symptomene kan oppstå gradvis og være vage i begynnelsen, særlig ved lett mangel. Noen av symptomene som kan oppstå er:

Årsaker til vitamin B12-mangel

Vitamin B12-mangel oppstår enten grunnet manglende inntak av vitaminet, eller at tarmen av ulike årsaker ikke klarer å ta til seg vitamin B12.

  • Pernisiøs anemi: Pernisiøs anemi er en autoimmun sykdom der kroppen feilaktig angriper egne celler. Du kan lese mer om dette i avsnittet under.
  • Operasjon på mage-tarm systemet: Operasjoner på mage-tarm systemet vil kunne medføre B12-mangel, eksempelvis gastric bypass operasjon – såkalt fedmeoperasjon. Men også andre operasjoner, slik som operasjoner ved kreft i mage-tarmsystemet, kan påvirke tarmens evne til å ta opp vitamin B12.
  • Kosthold: Kosthold uten inntak av animalske produkter, samt under- eller feilernæring, kan gi vitamin B12-mangel. Du kan lese mer om dette lenger ned i artikkelen.
  • Cøliaki.
  • Mb. Crohn.
  • Medisiner: Enkelte legemidler kan medføre vitamin B12-mangel. Eksempler er enkelte reseptbelagte syrenøytraliserende medisiner, noen medisiner mot epilepsi, Metformin og protonpumpehemmere.
  • Atrofisk gastritt: Atrofisk gastritt er betennelse i slimhinnen i magesekken.
  • Parasitter og bendelorm: Hvis man har bendelorm eller tarmparasitten Giardia lamblia kan man utvikle vitamin B12-mangel.

Eldre er mer utsatt for å få vitamin B12-mangel enn yngre. (1, 3, 4)

Pernisiøs anemi

Pernisiøs anemi er en autoimmun sykdom der kroppen feilaktig angriper cellene som produserer intrinsic factor. Som beskrevet tidligere er intrinsic factor helt avgjørende for at vitamin B12 effektivt skal kunne tas opp i kroppen.

Enkelte sykdommer gir økt risiko for å utvikle pernisiøs anemi. Hvis man har andre autoimmune sykdommer, slik som eksempelvis diabetes type 1, har man noe økt risiko for å utvikle pernisiøs anemi. Det er også en viss sammenheng med genetikk og utvikling av pernisiøs anemi (1, 3, 4)

Kosthold

Vitamin B12 får vi i oss via maten, hovedkilden er matprodukter fra dyr. Hvis kostholdet ikke inneholder animalske produkter, eller man har er under- eller feilernært, kan man utvikle vitamin B12-mangel.

Vegetarkost

Et veganske eller vegetariansk kosthold har ingen eller færre matprodukter produsert fra dyr. Vegetarkost kan ha positive helseeffekter og er forbundet med blant annet lavere risiko for en rekke sykdommer, men man må være klar over at det også kan medføre mangeltilstander, slik som mangel på vitamin B12.

Det er hovedsakelig fra kjøtt, fisk, meieriprodukter og egg, vi får i oss vitamin B12. Man kan finne mindre mengder i vegetabilske matvarer og melkesyregjærede grønnsaker, men dette er ofte i så små mengder at det ikke vil være nok til å dekke kroppens behov.

Personer som har vegankost, og dermed ikke spiser noen animalske produkter, anbefales å ta tilskudd av vitamin B12. Dette kan man gjøre i form av kosttilskudd eller ved å kjøpe matvarer som er tilsatt vitamin B12. For gravide, ammende og små barn med et vegansk kosthold er det særdeles viktig med tilstrekkelig vitamin B12. Du kan lese mer om vitamin B12 og gravide og ammende i avsnittet under. (5)

Gravide og ammende

Vitamin B12 er nødvendig for rett utvikling av fosterets nervesystem og hjerne, samt at vitamin B12 er helt nødvendig for å danne nye røde blodceller. Anbefalt inntak av vitamin B12 for gravide er 2 μg, dette er samme anbefaling som for ikke-gravide.

Som nevnt tidligere bør vegetarianere være ekstra oppmerksomme på å få i seg nok vitamin B12, og veganere bør ta tilskudd under graviditet og amming. (5, 6)

LES OGSÅ: Maten gravide bør unngå

Forekomst

Man er usikker på hvor vanlig tilstanden er hos den voksne befolkningen i Norge. Vitamin B12-mangel er sjeldent hos barn. (4)

LES MER OM: Nevropati

TRETTHET: Tretthet er et symptom ved lav blodprosent som man kan få av vitamin B12-mangel. Foto: siro46 / NTB
TRETTHET: Tretthet er et symptom ved lav blodprosent som man kan få av vitamin B12-mangel. Foto: siro46 / NTB Vis mer

Diagnostikk

Diagnosen gjøres ved en blodprøve.

Behandling

Behandlingen er tilskudd, enten i form av cyano- eller hydroksokobalamin. Tilskuddet kan gis som injeksjon i muskler eller som tabletter.

Hvilken type tilskudd, dose og hvor hyppig man skal ta tilskuddet vil variere fra alvorlighetsgraden, symptomene samt årsaken til vitamin B12-mangelen. Tilskuddet får man som oftest på resept fra lege. Det finnes vitamin B12 som kjøpes reseptfritt, men disse kosttilskuddene er ofte ikke egnet til å behandle en mangeltilstand.

Effekten av behandlingen følges med blodprøver. Det er viktig at man tar tilskuddet slik legen har anbefalt da ubehandlet vitamin B12-mangel kan gi alvorlige helseplager. (1, 4)

LES MER OM: Ernæringsblodprøver

Prognose

Prognosen er avhengig av flere faktorer, blant annet alvorlighetsgrad, symptomer og varighet av tilstanden. Hvis man oppdager B12-mangel tidlig før det har utviklet seg alvorlige symptomer, er prognosen god. Har man allerede utviklet komplikasjoner slik som eksempelvis nerveskader, er det dessverre ikke alltid slik at plagene forsvinner når man begynner med behandling. (1)

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer