Etter at corona-krisa rammet Norge, har alkoholsalget økt, ifølge Vinmonopolet. Blir det mange enheter i løpet av uka, og spesielt over tid, kan det påvirke vekta.
Ren alkohol inneholder syv kilokalorier per gram. Dette tilsvarer nesten det dobbelte av samme mengde karbohydrater. Drikker du et glass øl, vil du altså få i deg kalorier fra både alkoholen og karbohydratene. Alkohol inneholder ingen næringsstoffer – du får altså i deg «tomme» kalorier.
- Karbohydrater bidrar med fire kilokalorier per gram. Det samme gjør proteiner. Fett bidrar med ni kilokalorier per gram. Alkohol ligger i mellom disse. Rent biokjemisk vil derfor alkohol potensielt bidra med mye kalorier/energi om man inntar dette jevnlig, sier Jacob Juel Christensen, klinisk ernæringsfysiolog og forsker.

Så mye kalorier er det i øl, vin, brennevin og drinker
Slik forbrennes alkoholen
Ved inntak av alkohol velger kroppen å forbrenne kalorier fra alkoholen først. Christensen forklarer hvorfor:
- Grunnen til at kroppen vår prioriterer å forbrenne alkohol først, er fordi det er et skadelig toksin som kroppen må bli kvitt. Men det er ganske store forskjeller på forbrenning av karbohydrater og alkohol, sier han, og utdyper:
- Karbohydrater er livsnødvendige molekyler som alle kroppens celler forbrenner hele tiden. Vi har et stort antall metabolske reaksjonsveier som er helt avhengige av karbohydrater for å fungere. Alkohol, på den annen side forbrennes primært i leveren.

Etanol (alkohol) omdannes til acetaldehyd og videre til acetat, som så kan forbrennes på normal måte. I denne prosessen genereres det mye energi som bidrar til å stoppe opp andre biokjemiske prosesser, forklarer Christensen.
Forstyrrer stoffskiftet og gjør deg mer sulten
- Vi kan si at metabolismen forstyrres litt. Det vil for eksempel dannes energirike molekyler i leveren, blant annet fra karbohydrater og fett. Dette er en av grunnene til at personer som drikker jevnlig har mer fett i leveren. En annen «bivirkning» av at metabolismen forstyrres, kan være at leveren ikke klarer å opprettholde blodsukkeret i like stor grad. Hvis blodsukkeret faller, begynner hjernen å klage, og man blir mer sulten. Man begynner ofte å få lyst på noe godt, på tross av at man da egentlig «har nok energi i kroppen». Dette bidrar til at man får dårligere regulering av matinntak og kroppsvekt.
Dette øker risikoen for overvekt
En studie fra 2015, publisert i tidsskriftet Current Obesity Reports, undersøkte sammenhengen mellom alkoholinntak og fedme. Det viser seg at det er vanskelig å vurdere hvilken påvirkning alkoholen i seg selv har, men mye tyder på at personer med et moderat alkoholinntak ikke er spesielt utsatt for fedme. Men risikoen øker desto mer alkohol du drikker.

Blir du mer fyllesyk når du blir eldre?
- Det skjer mye i kroppen når man inntar alkohol, derfor er det vanskelig å gi et konkret svar på hvordan det påvirker forbrenning og vekt. Jeg vil aldri anbefale noen å aktivt bruke alkoholinntak som et vektreduserende tiltak, men for personer som allerede inntar alkohol i moderate mengder, har det antakelig liten påvirkning på kroppsvekta, sier Christensen.
På kort sikt (i løpet av en helg for eksempel) vil man kanskje oppleve at alkoholinntaket kommer «i tillegg» til vanlig mat og drikke, mens på lengre sikt (mange år) vil man kanskje bytte ut noe av den vanlige maten og drikken med alkohol.
- I begge tilfeller vil man ikke nødvendigvis merke så stor forskjell på vekta, men det kan likevel påvirke andre ting – for eksempel kroppssammensetningen. Begge deler er skadelig, og potensielle endringer i vekt og kroppssammensetning er bare en liten del av skadevirkningene av alkohol.
LES OGSÅ: Symptomer på for høyt alkoholforbruk
Hva bør du velge?
Noen ønsker å finne alkoholholdig drikke som inneholder så lite kalorier som mulig. Men ettersom alkoholen i seg selv inneholder såpass mange kalorier, er det vanskelig å gi et godt svar på hva som er «best», men det er klart at et glass hvitvin inneholder færre kalorier enn en drink med mye sukker.
- Jo mer alkohol du drikker, desto skadeligere er det. Skal du drikke alkoholholdig drikke, bør du velge noe du trives med, og moderere inntaket, foreslår Christensen.
Noen velger å spise mindre mat, for å kunne drikke mer alkohol, slik at det totale inntaket ikke skal overstige det kroppen klarer å forbrenne av kalorier i løpet av en dag.
- Jeg vil tro at det er en vanlig strategi for å unngå vektøkning, og det kan antakelig fungere til en viss grad, men det er skadelig likevel. Ved å bytte ut mat med alkohol får man ikke i seg næringsstoffer som kroppen trenger, og man få antakelig noe endret kroppssammensetning, med de følger det får. På kort sikt klarer man seg nok fint, men hvis dette skjer hyppig, vil problemet vokse, sier Christensen.
LES OGSÅ: Asian flush: Blir du rød av å drikke alkohol?
Tørr hvitvin og alkoholfri øl
Ernæringsbiolog Lise von Krogh sier at et glass tørr hvitvin er et av de "bedre" valgene om du er opptatt av å velge alkohol med minst mulig kalorier, men hun vil samtidig trekke frem alkoholfri øl som et alternativ:

- Personlig er jeg veldig glad i øl, så når lysten på øl dukker opp, tar jeg gjerne en alkoholfri øl. Du får samme opplevelsen – det er den samme smaken, men kalorimengden er lavere enn i en vanlig pils.
DB: Smakstest av alkoholfri øl, se hva som fikk best terningkast
Styr unna søte drinker, dersom du er bekymret for å gå opp i vekt.
- Drinker ligger gjerne i toppsjiktet på kaloriinnhold, og dersom det blir mange drinker i løpet av en kveld, kan du fort komme opp i hele dagsbehovet for kalorier på én kveld.
Handler om balanse
- Det må være lov til å ta seg noen glass – det er sommer, og mange drikker gjerne litt vin på verandaen eller møter venner for å ta noen pils. Men det er greit å ha i bakhodet at det man drikker gjerne kommer i tillegg til maten man spiser, og om det skjer ofte, vil vekta gradvis krype oppover, sier ernæringsbiolog Lise von Krogh.
Hun forteller at kunsten er å prøve å justere energibalansen litt. Om du har som uvane å spise en del iskrem, feit mat, sjokolade eller potetgull, kan det være lurt å kutte ned på det, dersom sommeren byr på mer alkohol enn vanlig.

Gå ned i vekt med verdens sunneste kosthold
- Hva slags mat du spiser er på en måte ikke det viktigste, bortsett fra et generelt sunt kosthold og energibalansert kosthold. Noen ytenker det kan være lurt å spise veldig lite, så man kan drikke enda mer. Det er en dårlig strategi. Alkohol inneholder ikke bare mye kalorier, det er også skadelig for helsa på andre måter. Det påvirker blant annet lever, og over tid kan det øke risikoen for beinskjørhet. Så mitt tips er å spise sunn mat i passe mengder, sier hun, og legger til:
- Det er også slik at alkohol øker appetitten – du ville jo aldri ha spist en kebab midt på natta med mindre du hadde drukket alkohol. Det er mange som merker at de spiser mer snacks og godteri når de drikker, og da kommer gjerne det i tillegg til alt det andre du har spist samme dag.
LES OGSÅ: Dette skjer med kroppen ved promille

WHO: Alkohol er en av hovedårsakene til kreft i nordiske land
Trene først?
- Er det nyttig å trene før man skal på fest, hvor man vet det blir en del alkoholenheter?
- Det vil alltid være bra å trene – det er positivt for energibalansen, og bidrar til bedre vektregulering. Men igjen; om du presser deg igjennom en hard spinningtime kun fordi du tenker at du kan drikke mer på kvelden, er det feil måte å tenke på og skadevirkningene fra alkoholen er der like fullt, sier von Krogh, og legger til:
- Tenk at det er helt lov til å kose seg med et glass i ny og ne, så lenge det ikke blir daglig kost. Pass også på å være fysisk aktiv, og behold eller benytt sommeren til å etablere gode og sunne vaner.