Selen

Selen er et mineral som vi må tilføre kroppen gjennom ulike matvarer.

MAT MED SELEN: Mat som inneholder mye selen er fisk, skalldyr, egg og forskjellige typer av innmat. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
MAT MED SELEN: Mat som inneholder mye selen er fisk, skalldyr, egg og forskjellige typer av innmat. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Selen (Se) er et mineral som er en nødvendig komponent for kroppens viktigste antioksidant, Glutation peroxidase. Selen blir således kalt en av naturens kraftigste antioksidanter.

Glutation peroksidase inaktiverer frie radikaler som hydrogen peroksid og andre hydroperoksider. Frie radikaler er en viktig årsak til utvikling av hjerte/karsykdommer og kreft. Mangel på selen er satt i sammenheng med flere store sykdomsgrupper.

Styrker immunforsvaret

Et studie som er finansiert av det britiske mattilsynet indikerer at selen kan styrke kroppens immunforsvar mot virus og har en beskyttende virkning mot kreft.

LES OGSÅ:
image: Mineralet sink (Zn)

Mineralet sink (Zn)

I hvilken mat finnes selen?

Gode kilder for selen er fisk, skalldyr, egg og forskjellige typer av innmat.

Studie fra Tyskland viser imidlertid gjennomgående lave serumkonsentrasjoner blant kvinner i 60–70 års alderen, mens C-vitamin og A-vitamin verdiene var innenfor referansegrensene som helsemyndighetene har fastsatt.

I Norge er kostholdet fattig på selen og det er vanskelig å oppnå de nordiske anbefalingene der anbefalt daglig inntak er 50 mikrogram for menn og 40 mikrogram for kvinner. Gravide og ammende bør ha et inntak på 55 mikrogram per dag.

Lavere inntak enn før

Studier har vist at selen innholdet i normalt kosthold har blitt redusert med ca. 50 % i løpet av de siste 20–30 åra. Dette skyldes sannsynligvis faktorer som intensiv dyrking, forurensning og et lavt seleninnhold i jordsmonnet.

For mye selen?

Man bør ikke innta større mengder enn 300–350 mikrogram per dag. For mye selen kan føre til håravfall, negle- og hud problemer, men også til mer alvorlige tilstand slik som depresjon, anemi og skader på nyre og lever.

LES OGSÅ:
image: Plutselig hårtap

Plutselig hårtap

Selen og kreft

Studier viser at for lavt inntak av selen og vitamin C og E er satt i sammenheng med prostatakreft og brystkreft. Et studie fra India fant signifikant lavere selen konsentrasjoner i blodet blant 160 brystkreftpasienter.

Et stort studie som fulgte opp 1389 menn og kvinner født mellom 1922 og 1932 i 9 år, viste at blant dem som døde i perioden hadde signifikant lavere verdier av selen.

Forskning som pågår

Forskere i England, Holland, Finland, Tyskland, Danmark og USA har nylig startet det største selenstudiet som noensinne har blitt gjort. PRECISE studiet (Prevention og Cancer through Intervention with Selenium) skal gå over 5 år. De skal kartlegge hvilken beskyttende virkning selen har mot ulike kreftformer.

Hvilke selenprodukter finnes?

Det finnes ulike selenprodukter på markedet. Det som er viktig å vite er at ulike former for selen absorberes med varierende grad i tarmen, og gir varierende effekt. SelenoPrecise er en ny formulering fra Pharma Nord med organisk selen i sin aktive form. Preparatet er utviklet for å sikre en høy absorpsjonsgrad og dermed
høy biotilgjengelighet. Mange selenkombinasjoner og multivitamin preparater inneholder uorganisk selen som absorberes svært dårlig i tarmen, og kommer aldri over i blodbanen.

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Jacob Juel Christensen

KOST OG ERNÆRING

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Kilder

Revisjon: Denne artikkelen ble revidert av Alf Kristoffer Ødegaard, lege. 29.10.2018.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Jacob Juel Christensen KOST OG ERNÆRING
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

 • Dtsch Med Wochenschr. 2005 Sep 9;130 (36): 2002-2004.
  Prevention of prostate cancer. Wirth MP et al
 • Clin Chem. 2005 Aug 25
  Selenium and Mortality in the Elderly: Results from the EVA Study. Akbaraly NT et al
 • EUR J Clin Nutr. 2005 Aug 24; [ePub ahead of print]
  Selenium and antioksidant vitamin status of elderly German women. Wolters M et al
 • Antioksid Redox Signal. 2005 Sep-Oct; 7 (9-10): 1388-97.
  Selenium improves cardiac function by attenuating the activation of NF-kappaB due to ischemia-reperfusjon injury.
  Turan B et al
 • Asian Pac J Cancer Prev. 2005 APR-Jun; 6(2): 177-80.
  Association between breast cancer and vitamin C, vitamin E and selenium levels: results of a case-control study in India.
  Singh P et al