Selen

Selen er et mineral som vi må tilføre kroppen gjennom ulike matvarer.

MAT MED SELEN: Mat som inneholder mye selen er fisk, skalldyr, egg og forskjellige typer av innmat. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
MAT MED SELEN: Mat som inneholder mye selen er fisk, skalldyr, egg og forskjellige typer av innmat. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Selen (Se) er et mineral som er en nødvendig komponent for kroppens viktigste antioksidant, Glutation peroxidase. Selen blir således kalt en av naturens kraftigste antioksidanter.

Glutation peroksidase inaktiverer frie radikaler som hydrogen peroksid og andre hydroperoksider. Frie radikaler er en viktig årsak til utvikling av hjerte/karsykdommer og kreft. Mangel på selen er satt i sammenheng med flere store sykdomsgrupper.

Styrker immunforsvaret

Et studie som er finansiert av det britiske mattilsynet indikerer at selen kan styrke kroppens immunforsvar mot virus og har en beskyttende virkning mot kreft.

I hvilken mat finnes selen?

Gode kilder for selen er fisk, skalldyr, egg og forskjellige typer av innmat.

Studie fra Tyskland viser imidlertid gjennomgående lave serumkonsentrasjoner blant kvinner i 60–70 års alderen, mens C-vitamin og A-vitamin verdiene var innenfor referansegrensene som helsemyndighetene har fastsatt.

I Norge er kostholdet fattig på selen og det er vanskelig å oppnå de nordiske anbefalingene der anbefalt daglig inntak er 50 mikrogram for menn og 40 mikrogram for kvinner. Gravide og ammende bør ha et inntak på 55 mikrogram per dag.

Lavere inntak enn før

Studier har vist at selen innholdet i normalt kosthold har blitt redusert med ca. 50 % i løpet av de siste 20–30 åra. Dette skyldes sannsynligvis faktorer som intensiv dyrking, forurensning og et lavt seleninnhold i jordsmonnet.

For mye selen?

Man bør ikke innta større mengder enn 300–350 mikrogram per dag. For mye selen kan føre til håravfall, negle- og hud problemer, men også til mer alvorlige tilstand slik som depresjon, anemi og skader på nyre og lever.

Selen og kreft

Studier viser at for lavt inntak av selen og vitamin C og E er satt i sammenheng med prostatakreft og brystkreft. Et studie fra India fant signifikant lavere selen konsentrasjoner i blodet blant 160 brystkreftpasienter.

Et stort studie som fulgte opp 1389 menn og kvinner født mellom 1922 og 1932 i 9 år, viste at blant dem som døde i perioden hadde signifikant lavere verdier av selen.

Forskning som pågår

Forskere i England, Holland, Finland, Tyskland, Danmark og USA har nylig startet det største selenstudiet som noensinne har blitt gjort. PRECISE studiet (Prevention og Cancer through Intervention with Selenium) skal gå over 5 år. De skal kartlegge hvilken beskyttende virkning selen har mot ulike kreftformer.

Hvilke selenprodukter finnes?

Det finnes ulike selenprodukter på markedet. Det som er viktig å vite er at ulike former for selen absorberes med varierende grad i tarmen, og gir varierende effekt. SelenoPrecise er en ny formulering fra Pharma Nord med organisk selen i sin aktive form. Preparatet er utviklet for å sikre en høy absorpsjonsgrad og dermed
høy biotilgjengelighet. Mange selenkombinasjoner og multivitamin preparater inneholder uorganisk selen som absorberes svært dårlig i tarmen, og kommer aldri over i blodbanen.

Kilder

Revisjon: Denne artikkelen ble revidert av Alf Kristoffer Ødegaard, lege. 29.10.2018.

Kilder:

  • Dtsch Med Wochenschr. 2005 Sep 9;130 (36): 2002-2004.
    Prevention of prostate cancer. Wirth MP et al
  • Clin Chem. 2005 Aug 25
    Selenium and Mortality in the Elderly: Results from the EVA Study. Akbaraly NT et al
  • EUR J Clin Nutr. 2005 Aug 24; [ePub ahead of print]
    Selenium and antioksidant vitamin status of elderly German women. Wolters M et al
  • Antioksid Redox Signal. 2005 Sep-Oct; 7 (9-10): 1388-97.
    Selenium improves cardiac function by attenuating the activation of NF-kappaB due to ischemia-reperfusjon injury.
    Turan B et al
  • Asian Pac J Cancer Prev. 2005 APR-Jun; 6(2): 177-80.
    Association between breast cancer and vitamin C, vitamin E and selenium levels: results of a case-control study in India.
    Singh P et al

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer