Nattlysolje utvinnes fra fruktene til kjempenattlysplanten Oenothera biennis, som inneholder store mengder med frø. Planten har spredd seg utover i Europa og deler av Asia, men den kommer opprinnelig fra Nord- og Sør-Amerika, ifølge Nhi.no. Stilken og bladene til planten har fra gammelt av vært brukt til å lage ekstrakter eller omslag av blader for å lindre betennelser og små sår i huden.
Nattlysolje er et kosttilskudd, ikke et legemiddel. Nattlysolje er et av de mest populære kosttilskuddene i Norge, og selges på apotek og i helsekost-forretninger. Et raskt googlesøk viser at kosttilskudd med nattlysolje markedsføres for "sunn hud" eller "gunstig for tørr hud" hos de fleste norske tilbydere, men noen henspiller også på "hormonbalanse" og enkelte sier også at det er et produkt som er "populært ved PMS eller overgangsalder".
I nyere tid har nattlysolje blitt testet som naturlegemiddel i behandling av sykdommer, som er karakterisert ved kronisk betennelse, som atopisk eksem og leddgikt. Nattlysolje har også blitt brukt mot diverse plager hos kvinner, som smerter i brystene, overgangsbesvær, premenstruelle symptomer og til å lette fødsler.
Spørsmålet er - virker det?
LES OGSÅ: Kosttilskudd - trenger vi det?

Virkestoffene til nattlysolje
– Nattlysolje inneholder en stor andel umettede fettsyrer, blant annet omega-6-fettsyrer, linolensyre og gamma-linolesyre (GLA). GLA er godkjent for å behandle smerter i brystene og eksem i noen land, opplyser Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.
Omega-3 og omega-6 fettsyrer antas å påvirke ulike inflammatoriske og immunologiske sykdomsprosesser.
Oenothera biennis har ulike godkjenninger i forskjellige land.
– Nattlysolje markedsføres som kosttilskudd i mange varianter og med mange påstander. Hvis vi ser nøkternt på dokumentasjonen, kan vi si følgende ved en del ulike tilstander, sier Madsen og viser til følgende dokumentasjon:
Nattlysolje - dokumentasjon av virkning
Den europeiske vitenskapelige plantekomiteen HMPC har vurdert nattlysolje for å se hva som er dokumentert som tradisjonell behandling.
Konklusjon: Bevist moderat effekt på tørr og kløende hud
Konklusjonen er at nattlysolje kun har moderat virkning på eksem, og de andre sykdommene eller tilstandene som nattlysolje har blitt forsøkt som behandling har enten ingen eller usikker virkning, eller har behov for mer forsking for å fastslå et resultat.
– HMPC har bare anerkjent nattlysolje til bruk mot kløe ved tørr hud. Annen bruk støttes ikke av tradisjoner. Vi regner det for å være trygt å bruke nattlysolje for inntil ett år for PMS, smerter i brystene og eksem, sier Madsen.
Nattlysolje og legemidler
Friske folk som ikke går på medisiner, kan fint bruke nattlysolje. De som derimot bruker legemidler, bør være forsiktig.
– Nattlysolje kan påvirke effekten av en rekke medisiner, fordi det ser ut til at det kan redusere nedbrytning av legemidler i leveren, advarer Madsen.
Legemidler som kan påvirkes er blant annet:
- Kolesterolsenkende medisiner (statiner)
- bedøvelsesmidler
- antibiotika
- legemidler mot epilepsi
- legemidler mot depresjon
- legemidler mot psykose og betablokkere
– Disse legemidlene kan få sterkere virkning eller flere bivirkninger på grunn av interaksjonene, sier Madsen.
Nattlysolje kan gi lavt blodtrykk hos noen, derfor bør personer som bruker blodtrykksmedisiner være forsiktige.
– Nattlysolje kan også øke risikoen for blødninger, og pasienter som bruker blodfortynnende legemidler bør være forsiktige og kun bruke nattlysolje i samråd med legen, råder Madsen.
LES OGSÅ: Når medisiner og kosttilskudd sammen gir uheldig virkning

Nattlysolje gir sjeldent bivirkninger
Når det gjelder bivirkninger har det vært rapportert allergiske reaksjoner, men dette er ganske sjeldent, ifølge Madsen.
Der er meldt om bivirkninger som:
- magesmerter
- kviser
- forstoppelse
- depresjon
- diaré
- hodepine
- økt blødningstendens
- uregelmessig menstruasjon
- kramper
- utslett
Hittil har forskning ikke klart å vise at nattlysolje har særlig effekt på mange av de tilstandene naturpreparatet brukes mot. Ved å bruke nattlysolje risikerer du også at ingenting skjer.
Vær forsiktig ved kjøp av nattlysolje på nett fra utlandet
I likhet med legemidler, finnes det useriøse aktører som selger nattlysolje på nett. Sjekk alltid hvem som står bak en nettbutikk som selger dette.
Norske, apotek- og kjente helsekostkjeder på nett er trygt, mens utenlandske nettbutikker kan det være langt vanskeligere å kontrollere hvem som står bak og om det er et seriøst selskap.
Faren med de falske produktene er at de kan inneholde for mye, for lite eller helt andre stoffer enn det som står på innholdsdeklarasjonen. Det kan også være forurensninger i dem.
LES OGSÅ: Slik vet du om legemiddelet du kjøper på nett er lovlig