Myter om magnesium: Trenger du tilskudd?

Magnesium er et mineral vi må få tilført gjennom kosten. Mange har nok hørt at tilskudd kan være lurt, men er det noe hold dette?

TILSKUDD: Det finnes flere myter om magnesium. Hvorvidt det er lurt å ta tilskudd er en av dem. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TILSKUDD: Det finnes flere myter om magnesium. Hvorvidt det er lurt å ta tilskudd er en av dem. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Funksjonen i kroppen

Magnesium er er et av mineralene vi har mest av i kroppen. Mineralet har en viktig rolle i en rekke funksjoner i kroppen, blant annet muskelsammentrekninger, hjertets pumping av blod, energiomsetningen og hjernens funksjon. Magnesium er faktisk nødvendig for over 600 ulike enzymatiske prosesser(1).

Magnesium i kostholdet

Matvarer som er rike på magnesium er:

  • Nøtter, spesielt mandler, cashewnøtt og peanøtt
  • Fullkornsprodukter
  • Bønner
  • Potet
  • Banan
  • Brun ris
  • Havregryn

Anbefalt daglig inntak av magnesium er 280mg for kvinner og 350mg for menn(2). Den siste kostholdsundersøkelsen blant nordmenn viser at vi i snitt får i oss godt og vel anbefalt mengde magnesium fra kostholdet(3). Så hvorfor er det da så mange som tar tilskudd?

Magnesium og kramper

De aller fleste som tar magnesiumtilskudd tar det mot muskelkramper, som urolige bein om natta. Siden magnesium er viktig for muskelfunksjon, er muskelkramper et av symptomene på magnesiummangel. Så om du har for lite magnesium i kostholdet, er det ikke utenkelig at et tilskudd kan hjelpe.

Men som nevnt får de fleste av oss i oss nok magnesium. Randomiserte kontrollerte studier viser også at magnesium ikke har bedre effekt enn placebo på muskelkramper. Den eneste gruppen som tilsynelatende hadde noe positiv effekt var gravide kvinner(4).

Hud og hår

Magnesium er viktig for proteinsyntesen i kroppen vår. Det vil si at kroppen behøver magnesium for å vedlikeholde alle kroppens organer, også huden og håret. Men akkurat som med kramper, er det ikke slik at å fylle på med mer magnesium hvis du allerede får i deg nok vil ha særlig stor effekt på verken hud eller hår.

Magnesium og magen

Et hyppig råd er å bruke magnesium mot mageplager som forstoppelse. Mange ønsker også å prøve «naturlige» behandlingsmetoder før de prøver legemidler mot forstoppelse.

Magnesium virker osmotisk i tarmen. Det betyr at magnesium-ionene trekker vann inn i tarmen, som dermed kan gi løsere avføring og mindre forstoppelse. Hos noen er dette en passende behandling, mens andre kan få magesmerter og diaré av magnesiumtilskudd(5).

Om du plages med forstoppelse bør du først oppsøke legen din for en vurdering av årsakene. Forstoppelse er oftest et ufarlig symptom, men kan i noen tilfelle være symptom på sykdom.

Utsatte grupper

Enkelte er ekstra utsatt for magnesiummangel.

Personer med tarmsykdommer og hyppig diaré kan ha problemer med å absorbere all magnesium i kostholdet, særlig hvis tynntarmen er affisert av sykdom.

Diabetes kan påvirke nyrefunksjonen slik at man får økt utskillelse av magnesium og dermed kan ha behov for tilskudd. Også eldre er utsatt, siden de ofte har et kosthold med mindre magnesium enn yngre, kan ha dårligere absorpsjon og noe nedsatt nyrefunksjon(6).

Trenger du tilskudd?

Med mindre du har en sykdom som gjør deg ekstra utsatt for magnesiummangel, eller et kosthold med mye bearbeidet, lite næringsrik mat har du sannsynligvis ikke behov for magnesiumtilskudd.

Selv om mange kosttilskudd markedsføres med at de kan hjelpe mot en rekke ulike plager og symptomer, så gjelder disse effektene i hovedsak personer som har mangel på det vitaminet eller mineralet kosttilskuddet inneholder. Det er svært uvanlig at kosttilskudd har effekt på fysisk helse hos personer som allerede har et tilfredsstillende inntak.

Tar du faste medisiner eller er gravid bør du konsultere lege før du starter med et magnesiumtilskudd, siden magnesium kan interagere med enkelte medisiner(6).

Kilder:

1. Magnesium in man: implications for health and disease.

2. Nordic Nutrition Recommendations, 2012

3. Norskost 3, 2012

4. Effect of magnesium therapy on nocturnal leg cramps: a systematic review of randomized controlled trials with meta-analysis using simulations

5. Kreftforeningen

6. National Institutes of Health

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer