Mange kosttilskudd hevder at de kan senke kolesterolet, men det er flere du bør styre unna. Effekten er ofte overdrevet, og noen tilskudd kan være skadelige.
Høyt kolesterol er en viktig risikofaktor for utvikling av hjerte- og karsykdommer. Dette gjelder særlig LDL-kolesterolet (low-density lipoprotein) i blodet, det såkalte «dårlige» kolesterolet.
Kolesterolet bidrar til å tette blodårene, og gjøre de stive. Dette kalles åreforkalkning eller aterosklerose. Ubehandlet er det en viktig årsak til hjerteinfarkt og slag. Fordi kolesterol er en betydelig risikofaktor har det fått mye oppmerksomhet, både i helsekontroller, blant folk flest, hos legemiddelselskapene og produsenter av kosttilskudd og alternativ medisin.

Høyt kolesterol? Unngå disse matvarene
Ikke slutt med medisiner, uten å snakke med lege
Det finnes i dag mange effektive medisiner for å senke kolesterolet, disse kan du lese mer om her. I tillegg spres det mange myter om kolesterol, og det er en lang rekke produkter som påstår at de kan senke kolesterolet. Slike påstander kan potensielt føre til at pasienter bytter ut effektive medikamenter med tilskudd uten effekt.
Det er sterkt frarådet å slutte på denne typen medikamenter, uten å først rådføre seg med lege. Her er tilskuddene du bør styre unna:
Te og katekiner kan gi leverskade
At te, og særlig grønn te, bør brukes for å senke kolesterolet er en vanlig påstand. Det gjelder også katekiner. Katekin er et flavonoid, et antioksidant fra planter. Det selges ofte som grønn te-ekstrakt.
Noen studier har vist at grønn te kan gi noe reduksjon av det dårlig kolesterolet, men potensielt øke nivået av fett i blodet (Triglyserider) (1). Hovedårsaken til at det frarådes er at større mengder (slik som i grønn te-ekstrakt) kan gi leverskade. Risikoen er særlig høy om det inntas på tom mage. Mattilsynet har fått flere meldinger om skader som følge av tilskuddet (2).
Hvitløk har ingen eller minimal effekt
At hvitløk skal ha en gunstig effekt på kolesterolet har blitt påvist i flere forskningsstudier (3). Det anses derfor av mange som etablert kunnskap, og hvitløkekstrakt er et populært produkt. I det siste har også svart hvitløk fått økende popularitet. Større nyere studier har dessverre ikke vist en kolesterolsenkende effekt (4).
Det gjør at vi trygt kan konkludere med at om hvitløk har en effekt i det hele tatt, så er den så liten at den ikke vil ha noen signifikant betydning. Større mengder hvitløk kan også påvirke effekten av blodfortynnende medisiner, noe mange pasienter med høyt kolesterol og hjertesykdom bruker.
Selen har ikke effekt
Selen er et mineral det er viktig å få nok av gjennom kostholdet, mangel kan blant annet påvirke immunforsvaret. Gode kilder for selen er fisk, skalldyr, egg og forskjellige typer av innmat. Men forskning har vist at tilskudd ikke påvirker kolesterolet (5).

Matgrep mot høyt blodtrykk

Arvelig forhøyet kolesterol
Kalsium har ikke effekt
Kalsium er et annet viktig mineral som er foreslått at kan ha en kolesterolsenkende effekt. Det er i hovedsak tilbakevist (6). Kalsiumtilskudd kan være viktig av andre grunner, blant annet for å forebygge benskjørhet. Gode kalsiumkilder er melkeprodukter som melk, yoghurt og mørkegrønne grønnsaker som spinat.
Kokos er frarådet
Produkter fra kokosnøtter har fått økende popularitet de siste årene. Både kokosmelk, kokosfett, kokosvann og kokosekstrakt. Noen tilhengere av lavkarbokosthold har særlig løftet frem kokos som gunstig. Ingen kokosprodukter har vist en gunstig effekt på kolesterolet (7).
Kokosfett er faktisk frarådet av helsemyndighetene, da det har et høyt innhold av mettede fettsyrer, og gir signifikant høyere LDL (8).
Bergamott - ingen effekt
Bergamott, også kalt bergamottappelsin, er en sitrusfrukt og en hyppig ingrediens i helsekostprodukter. Det selges både som bergamott-ekstrakt og som hudolje. Det har påstått effekt mot alt fra høyt kolesterol og kviser til kreft. Det finnes dog ingen kvalitetsstudier som støtter disse påstandene (3).

Policosanol - ingen effekt
Policosanol er et kosttilskudd opprinnelig produsert på Cuba fra sukkerrør. Eldre, mindre forskningsstudier fant en kolesterolsenkende effekt. I større studier der pasientene ikke vet om de får tilskuddet eller narremedisin (placebokontrollert) har effekten dessverre uteblitt (9).
Kostholdsendringer og tilskudd kan fungere
Lommelegen har tidligere skrevet om matvaner som kan senke kolesterolet. Det kan du lese om her:
