Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Spørsmål om kroppsvekt

Spørsmål

Har hele livet ligget stabilt på 70 kg. Jeg er 177 cm høy. Jeg ble ferdigvokst tidlig, muligens i 6. eller 7. klasse. I 2016 begynte en kraftig vektøkning, som jeg ikke selv forstår. På 6 - 8 måneder gikk jeg opp 30 kg. Jeg har prøvd flere ganger å gå ned i vekt med bedre kosthold og en mer aktiv hverdag, men kroppen min vil ikke gå ned mer en 10 kg. Når jeg har gått ned 10 kg vil ikke kroppsvekten min ligge stabil eller gå ned, men begynne å stige. Etter hvert blir motivasjonen dårlig og kiloene kommer fort tilbake. Hva kan denne kraftige økningen skyldes?

Mann 21
Svar

Hei.


Dette forstår jeg ikke helt, for 70 kg og 177 cm tilsvarer en BMI på 22,3, hvilket er så idealvektig som det går an, og langt fra overvekt.  Du sier at du klarer å gå ned 10 kg i vekt, altså til 60 kg. Med 60 kg og høyde 177 cm er du undervektig.


Har du kanskje skrevet feil, at det ikke er 70 kg du veier, men mer?


Isåfall gjelder følgende for alle mennesker:

Det er ikke mulig å ikke gå ned i vekt, om man inntar færre kalorier enn man forbruker. Det er fordi kroppen trenger energi, og får den ikke nok via kosten, brukes kroppsfettet til å skape energi i kroppen. Det er derfor vi har fett på kroppen, som reserveenergi til bruk i perioder hvor en ikke inntar like mange kalorier som en trenger. 

Jeg har hørt utallige ganger at "det er umulig for meg å gå ned i vekt" osv, men det er en fysisk umulighet, siden kroppen faktisk bruker den energien den trenger, og kan ikke fortsette å leve uten tilstrekkelig energi. Og får en for lite energi via kosten, brukes kroppsfett.

Det med at en ofte man møte et platå når en går ned i vekt, og så ser ut til å ikke "klare" å gå ned videre, er ikke uvanlig. Da må en endre til færre kalorier og mer mosjon. Og det å gå opp igjen etter at en har slanket seg, noe som er så vanlig, skyldes ene og alene at motivasjonen ofte er lavere når en har oppnådd den ønskede vekten, og så faller en gradvis tilbake igjen til det kostholdet som opprinnelig førte til vektoppgangen. Derfor er varige kostholdsendringer det eneste om virker, om en ønsker å opprettholde en ny og lavere kroppsvekt. 


Men for ditt vedkommende er alt dette altså helt uaktuelt, om du veier 70 kg og er 177 cm høy, det er aldeles udiskutabelt. Et menneske med en BMI på 22,3 som du har, er et slankt menneske.


Håper informasjonen var til nytte. Ha det bra.