Reernæringssyndrom

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 29 år, og jeg sliter med angst og depresjon. Begynte å slite med angst og depresjon for ca 2 mnd siden. Og jeg har nesten ikke hatt matlyst og derfor ikke spist noe særlig, og hatt noen dager hvor jeg ikke har spist. Men jeg har begynte spise litt mer mat for ca 1 uke siden. Men jeg har blitt redd for reernæring syndromet, og har lest en del om det på nettet og det har skremt meg veldig. Og grunnen til at jeg er så redd for dette er fordi jeg veit jeg har spist veldig lite mat og hatt dager jeg ikke har spist noen ting. Og da er jeg redd for at jeg kan få reernæring syndromet nå som jeg har begynt å spise litt mer. Var hos legen og tok blodprøver forrige uke. Kalium var 3,8, Magnesium var 0,96, Fosfat uorganisk var 0,71, Kalsium var 2,39, Natrium var 140. Ble ikke tatt blodprøve av Tiamin(vitamin B1). Men jeg er veldig bekymret for dette reernæring syndromet, og når jeg fikk vite at jeg hadde Fosfat på 0,71 så ble jeg veldig engstelig for den verdien er jo under referanseområdet. Har lest at når man får reernæring syndrom så blir verdiene av mineraler veldig lave når man får i seg mat. Og siden jeg har Fosfat på 0,71 så er jeg redd den sank når jeg begynte å spise litt mer og at jeg derfor har en Fosfat verdi på 0,71. Tror også at jeg har gått litt ned i vekt, veide meg for noen dager siden og veide ca 55-56. Men jeg er litt bekymret for at jeg er underernært pga at jeg har spist litt lite og gått ned i vekt. Tenker veldig mye og er redd for dette reernæring syndromet, og er redd for at jeg ikke vil merke om jeg har fått det. Håper du kan forklare meg om jeg kan få reernæring syndromet siden jeg ikke har spist noe særlig og hatt dager som jeg ikke har spist. Og om jeg kan få reernæring syndromet når jeg har begynt å spise litt mer. Hvis man får reernæring syndromet hvordan merker man det? Kan man ha det uten å merke det? Jeg er veldig redd og bekymret og tenker på dette hele tiden.. Hilsen engstelig jente 29

Kvinne 29

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Innledningsvis vil jeg gjerne få gi deg et par linker til gode artikler om reernæringssyndromet, som er en sjelden, men potensielt farlig tilstand som kan oppstå etter perioder med langvarig sult eller manglende matinntak. 


https://www.lommelegen.no/ernæring/artikkel/reernaeringssyndrom/71101150

https://indremedisineren.no/2017/10/reernaeringssyndrom/


Du er redd for å få dette, og spesielt med tanke på om du ikke vil merke det, som du sier. Jeg kan naturlig nok ikke gi deg noen garanti for dette her over nettet, og derfor synes jeg at du for å være på en sikre siden skal bestille en time hos din fastlege snarest mulig, for å få vurdert din situasjon konkret og individuelt. Her over internett kan jeg naturlig nok bare gi generell informasjon om emnet.

Din fosfatverdi var noe lav, men ikke kritisk lav. Jeg synes du snarest skal få tatt en ny blodprøve, for å se om den er stigende eller synkende, for det er en god indikator for hvordan din situasjon er nå, og om du evt ligger i faresonen for dette.

Videre synes jeg du gjør fornuftig å legge opp til en "føre var" strategi her, og det er å øke matmengden gradvis. Det er ikke sikkert det er nødvendig, og det kan din lege si noe nærmere om for ditt vedkommende ved en snarlig legetime, men du kan jo uansett velge å gjøre det slik.


Reernæringssyndromet er heller ikke en "enten-eller"-tilstand, men en gradvis skala med varierende grad av syndromet. 

Fullt utviklet kan det gi blant annet følgende symptomer:

Ødemer (væskeansamlinger i kroppen) Det kan man merke ved at ringer blir for trange, sokkestrikken setter merker på leggene m.v.

Hjertesvikt, som kan gi svakhet, tungpust m.v., hjerterytmeforstyrrelser, kramper, rød eller tefarget urin pga rabdomyolyse (nedbryting av muskelvev)


Jeg synes imidlertid ikke det er riktig at du selv skal vurdere muligheten for evt reernæringssyndrom, ut fra eventuelle subjektive symptomer som ovenfor beskrevet, for det vil kunne innebære at tilstanden allerede har begynt å bli alvorlig, så derfor blir mitt beste råd til deg å kontakte fastlegen for å få oppfølging gjennom denne fasen du nå er i, ikke minst for at du skal slippe å føle deg utrygg på dette, for det er jo i seg selv svært ugreit, selv om du kanskje slett ikke er i fare for å utvikle denne tilstanden.

Håper svaret og rådene er til nytte for deg. Ha det bra.





Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-