Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Om D-vitamintilskudd

Spørsmål

Hei! Jeg har gått på d-vitamintilskudd i noen måneder nå, og har gått opp fra 45 til 90. Legen sa at jeg kunne fortsette med tilskudd i en måned til, og så bare ta tran slik jeg har gjort før. Jeg lurer på hva som er normalverdier for d vitamin?.. Jeg vil jo ikke komme for høyt opp. Om en måned skal jeg en uke til varmere strøk, og lurer da på om jeg skal kutte ut tran eller annen omega tre med d vitamin den uka jeg er der, siden jeg får mye sol? Takk for svar!

Kvinne 38
Svar

Hei.


Anbefalt nivå av D-vitamin varierer noe avhengig av målemetode og laboratorie, men det viktigste her er følgende:

Du har nå fått fine verdier av D-vitamin, og trenger derfor strengt tatt ikke å bruke tilskudd nå. Grunnen til at legen din har anbefalt deg å bruke det videre, kan kanskje være at han/hun har ønsket at du får "litt å gå på", siden du tross alt har hatt for lave verdier. D-vitamin er fettløselig og lagres i kroppens fettvev, og kan i svært høye konsentrasjoner være skadelig, men det skal usedvanlig mye til før det skjer, i motsetning til A-vitamin, som en lettere kan få alvorlige bivirkninger av, ved for høye doser / konsentrasjoner. I praksis trenger man derfor ikke å bekymre seg for å få for høye d-vitaminnivåer i kroppen. 

Du behøver ikke å bruke D-vitamin når du skal til varmere strøk, dersom du soler deg der.

Men du spør om du behøver å ta omega-3 tilskudd når du skal til Syden. Til det kan følgende sies: Sollys / ultrafiolett lys på huden får kroppen til å produsere D-vitamin, men ikke omega-3. Så om du ønsker, kan du godt bruke omega-3 også når du er på denne turen. Håper det var greit svar. Ha det bra.