Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mer om D-vitaminer

Spørsmål

Hei igjen! Jeg sendte inn et spørsmål til deg ang D vitamin. Synest jeg fikk et veldig godt svar, men har bare noen oppfølgingsspørsmål. Når det gjelder D vitamin og sol, er det slik at man bør sitte i solen litt uten solkrem først for at kroppen skal kunne gjøre seg nytte av vitaminet? Jeg reiser en uke til syden nå, og tenker at jeg selvfølgelig vil smøre meg med solkrem. Hva blir effekten da? Du skriver at jeg med fordel kan ta tilskudd i vintermånedene, men om det blir en dårlig sommer med lite sol, vil det da være lurt å ta tilskudd hele tiden? Kan jeg ta omega 3 som inneholder litt D vitamin selv om jeg er i solen, eller bør jeg ikke ta noe D vitamin i det hele tatt? Mange spørsmål fra meg i dag :)

Kvinne 36
Svar

Hei igjen. Det er hyggelig å høre at du ble fornøyd med svaret du fikk sist, og jeg skal besvare dine nye oppfølgingsspørsmål så konkret som mulig nå.


Innledningsvis vil jeg si at dette ikke er "rocket science" (mulig jeg sa dette sist også?) , hvilket betyr at det er ikke nødvendig med veldig fokus på å gjøre dette "riktig", -det som teller er å få seg mer D-vitaminer enn du har fått til nå, gjerne både via kosttilskudd og sol. Grundige vurderinger av hvordan du skal øke D-vitaminnivåene dine, er mao. ikke nødvendig. Sol deg, ta tilskudd. Enkelt og greit.

Dette med at det ikke er så veldig viktig eksakt hvilke doser du bruker eller hvor mye du soler deg med eller uten krem, har å gjøre med at det i praksis er veldig vanskelig å få for høye doser D-vitamin. I motsetning til det andre fettløselige vitaminet A-vitamin, som har relativt liten avstand mellom anbefalte og giftige nivåer i kroppen.

Sagt med andre ord, trenger du i praksis på ingen måte å bekymre deg over å få "for mye" D-vitamin.


Du kan derfor gjerne ta D-vitamintilskudd, f.eks. tran, sommeren og året gjennom, selv om du soler deg. Eller omega-3 produktet med D-vitamin, som du nevner.


Solkrem reduserer mengden ultrafiolett lys som når igjennom til huden, og siden det er påvirkningen av de ultrafiolette strålene av huden som får oss til å danne D-vitamin, vil mengden D-vitamin vi danner ved soling, bli redusert ved bruk av solkremer. Jo høyere faktor, jo mindre D-vitamin danner kroppen.

Men det betyr jo ikke at det fornuftig å la være å bruke solkrem, for det har jo som kjent også sin pris, i form av solbrenthet og økt sjanse for hudkreft. Hvis du ikke har svært god hud og godt underlag (allerede brun) så synes jeg derfor ikke du skal sole deg uten solkrem ved begynnelsen av dagen, i den hensikt å få mer D-vitamin, slik du har vurdert. Da er jo sjansen for solforbrenning stor, og det er en for høy pris å betale for å få rask økning i D-vitaminnivåene.


Konklusjon: Sol deg, med den grad av solfaktor din hud trenger for å ikke bli brent, og ta tilskudd om du ønsker det, også om sommeren, for du klarer ikke å få i det for mye D-vitamin.

Ha det bra, og god tur til solen!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-