Magnesiumtilskudd eller ikke?

Spørsmål

Hei! Jeg spurte deg for noen dager siden om tilskudd av magnesium. Svaret var nyttig, og jeg gikk ned til fastlegen for å ta en blodprøve. Legen var veldig negativ til at jeg i det hele tatt tok tilskudd og mente at de fleste fikk nok magnesium gjennom kosten. Det har han helt sikkert rett i, men jeg sa også til han at jeg hadde hatt veldig god effekt av magnesium (placebo eller ikke..). Han sa også at det ikke var bra å ta magnesium om jeg ikke hadde behov for det, og noen fikk høye verdier av det i kroppen. Jeg tok prøven og fikk svar på at mine verdier var helt innenfor normalområdet. Nå vet jo ikke jeg om de er tilskuddet som gjør det eller om jeg ville hatt disse verdiene uansett.. Hvor mange uker må jeg gå uten før jeg eventuelt kan ta en ny prøve? Vil verdiene mest sannsynlig holde seg lik om jeg fortsetter å ta magnesium eller kan jeg ta en halv tablett, eller bør jeg slutte helt? Jeg ble jo også anbefalt magnesium i graviditeten av en annen lege uten å sjekke noe med blodprøve....Kjenner jeg nå er redd for å gjøre noe galt, samtidig som jeg har lyst til å fortsette med tilskuddet. Dagsdosen jeg tar er på 200 mg. Du skrev jo at dett var ufarlig å ta, så jeg ble litt overrasket over svaret fra min lege. Hva bør jeg gjøre?

Kvinne 35
Svar

Hei.

Magnesiumtilskudd tatt peroralt / via munnen er lite toksisk (giftig) og har få andre mulige bivirkninger enn evt diare og luftsmerter, om man tar for mye. Mesteparten av inntaket forsvinner ut med avføringen, uansett. Nå har du normale verdier, og lurer på om det er pga tilskuddet eller om du ville ha hatt normale verdier også uten tilskudd, og det er jo et interessant spørsmål. Du vil kun få et sikkert svar på dette ved å eventuelt la være å ta magnesium i en periode. Lar du være å ta det i f.eks. en uke, så vil du få et sikkert bilde på hvilke magnesiumverdier du har uten tilskudd. Er de også helt innenfor normalen, vil det fortelle oss at du ihvertfall ikke objektivt sett trenger å ta slikt tilskudd, men om du ønsker det selv (pga subjektivt opplevd effekt, placebo eller ikke) så er det ingenting i veien for det, både fordi det ikke er giftig, og fordi du nå har vist med blodprøver at du ikke får for høye verdier når du bruker tilskudd. Håper det var et greit svar. Ha det bra.