Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Klarer ikke å gå ned i vekt

Spørsmål

Hei! Problemet mitt begynte med et annet problem, nemlig akne. Jeg slet mye med det i ungdommen, og for 1 år siden begynte jeg på isotretinoin og ble ferdig med det for et halvt år siden. Mitt problem da er at under denne perioden gikk jeg drastisk opp i vekt (20kg på 6 måneder) uten at jeg endret noe kosthold eller trente mindre (trener 3-4 ganger i uken, da og nå). Har nå siste halve året jobbet hardt for å gå ned til vekten jeg hadde før jeg begynte på denne kuren og det ser ikke ut til å rikke seg. Har googlet mye og sett på bivirkninger og leser bivirkninger som endringer i fettnivået i blodet, økt nivå kolesterol og blodglukose, diabetes etc etc... (listen er lang). Er nå redd for at kroppen min er i ubalanse og at jeg har ødelagt feks forbrenningen min eller noe slikt. Jeg spiser så mye glutenfritt og laktosefritt jeg kan hjemme, prøver å ikke overskride kalorigrensen min om dagen, holder meg til søtsaker om helgene og er aktiv i jobb og hverdag. Trener 3-4 ganger i uken og det er ingen ting som tilsier at jeg skulle gå opp så plutselig eller at jeg ikke skal klare å gå ned igjen nå. Har gått igjennom alt i perioden vektøkningen skjedde og den eneste endringen i hverdagen min var denne kuren, som var sterk da jeg skulle ta 2-3 piller om dagen. Begynner å bli litt desperat etter svar, for jeg kjenner på håpløsheten da jeg ikke merker noen endringer tross hvor flink jeg er i hverdagen, det går veldig ut over selvfølelsen min. Er det mulighet for at noe er slått ut i ubalanse av denne kuren og hva kan jeg gjøre for å stabilisere dette igjen?

Kvinne 23
Svar

Hei.


Jeg har ikke lest noe sted at isotretinoin kan gi vektøkning som en direkte bivirkning, men det kan jo altså ha skjedd hos deg. Eller så behøver det ikke å være noen årsakssammenheng. Det er jo slik at ting kan skje samtidig, uten at det er direkte årsakssammenheng, og det kan ha skjedd her, for alt vi vet.


Du kan saktens bestille en time hos fastlege og sjekke ditt blodsukker, insulinnivåer, stoffskifte og hormonelle situasjon, for å se om det er noen påvisbare årsaker der, til din vektøkning. 

Men i utgangspunktet så vil det samme regnestykket gjelde deg som for alle andre levende individer på planeten, dyr som mennesker: 

Inntar man mer energi enn man forbruker, omdannes overskuddet av energi til kroppsfett. 9000 kcal for mye gir ett kg kroppsfett. Og bruker man litt mindre kalorier / energi enn man inntar, vil kroppen bruke av kroppsfettet for å få nødvendig energi, og kroppsvekten synker.


Mange mennesker opplever store problemer med å gå ned i vekt, og sier at "jeg går ikke ned i vekt uansett" eller at det er "umulig". Men det er det faktisk ikke. Dette er fysikk og naturlover, og handler om at energi ikke hverken kan forsvinne eller oppstå av seg selv. Med andre ord: Bruker man mer energi enn det en inntar, VIL denne energien måtte innhentes fra tilgjengelige reserver, dvs kroppens fettvev = vektnedgang. 

Dette betyr igjen at dersom en ikke har fått til vektnedgang med de metoder en har brukt, uansett hvor lite en har spist og mye en har trent, så beviser det ikke annet enn at en har ikke kommet i de kalorimessige underskuddet som må til for å gå ned i vekt. Og da, uansett hvor lite man har spist og uansett hvor urimelig det måtte virke, så er det kun en-1-måte som vil føre til vektnedgang, og det er å redusere kaloriinntaket ytterligere, slik at en kommer i underskudd, hvilket er eneste måten det går an å gå ned i vekt på.

Dette gjelder uansett eventuell årsak til vektoppgang, uansett forbrenning, hormoner osv, og på pluss-siden må jo anføres at "metoden" eller prinsippet er 100% sikkert og vil garantert gi vektnedgang, for noe annet er ikke fysisk mulig.


Håper det var nyttig info. Lykke til.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-