Kan jeg få for høye nivåer av D-vitamin?

Spørsmål

Jeg har tidligere hatt lett D vitamin mangel (45), og på siste prøve for to mnd siden var den på 78. Hadde da tidligere vært oppe på 90 etter at jeg fikk d vitamin tilskudd på ca 45 mg i tre måneder. To måneder etter var det på 78. Da hadde jeg tatt 5-10mg de to månedene. Legen tar nye prøver om 4 mnd, og sier jeg kan ta 10-15 mg tilskudd hver dag som er i tran og andre tilskudd. Det er ingen fare for at verdiene vil bli for høye om jeg tar 15mg hver dag frem til neste prøve? Vil jo gjerne holde det stabilt, så kan godt tenke meg å ta litt ekstra så lenge det ikkje utgjør noe fare.

Mann 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det er vanskelig å oppnå farlig høye nivåer av D-vitamin, så det trenger du i praksis ikke å tenke på. Dette i motsetning til det andre fettløselige vitaminet A-vitamin, som det er lettere å få forgiftning av. Med andre ord kan du godt fortsette med ditt tilskudd av D-vitamin i de doser du nevner. Til sammenligning vil hele sommerdager med soling av hele kroppen, gi betydelig høyere D-vitamintilskudd enn det du klarer å få via tabletter og mat.

Videre så synes jeg at du med fordel bør bruke d-vitamin tilskudd hver vinter, siden du nå har påvist at du uten tilskudd får for lave verdier, så legg bare det inn som en årlig rutine, å starte d-vitamintilskudd etter sommeren. 

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn