Jod og nyresvikt

Spørsmål

Jod som finnes i f.eks knekkebrød kan det være farlig når man har nyresvikt Grad 5

Kvinne 74
Svar

Hei,


Den viktigste kilden til jod i dietten vår er salt med tilsatt jod. Pasienter med nyresvikt står vanligvis på en redusert salt diett og dette hjelper også på å redusere jodinntaket. 


Jod i knekkebrød er vanligvis ikke høyt nok til at det kan skade så lenge man ikke spiser for mange knekkebrød hver dag. Tang, visse fisk, yogurt, melk, brød med jodtilskudd, reker, iskrem mm innholder alle jod. Tang er særlig rikt på jod, og skal ikke spises for ofte av folk med nyresvikt. 


Hvis man har nyresvikt grad 5 bør man ha samtaler med en ernæringsfysiolog for å hjelpe med å legge en plan for hva man kan spise. 

Jeg ville bedt om at fastlege henviser denne personen til en ernæringsfysiolog så de kan få hjelp til å legge opp en god diettplan,  og jeg ville diskutert dette spørsmålet med nyrelegen.


Lykke til.


Mvh,


Nina C Bryhn, MD