image: Hvordan kan jeg få opp D-vitaminnivåene mine?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvordan kan jeg få opp D-vitaminnivåene mine?

Spørsmål

Heisann. Jeg er en mann på 25 år som har fått beskjed siden februar ifjor (11 måneder) at jeg har litt for lavt D-vitamin nivå. Dette blesenest målt i desember som da var på 48nmol/L.

Jeg får mindre sollys enn de fleste til daglig, men spiser fisk (laks eller ørret) 2-3 ganger i uken. Fra jeg fikk beskjeden i februar, begynte jeg med tran daglig, og tok en ny måling i juli. Da hadde jeg fortsatt litt for lavt nivå, husker ikke helt nøyaktig, men nivået var rett under 50nmol/L.

Etter dette begynte jeg også å ta tabletter med 20ug, 800 IE, sammen med trankapsler. Dette tok jeg frem til målingen i desember, altså 5-6 måneder, men fortsatt er jeg rett under 50nmol/L på målingene.

Er det noe som kan forårsake at jeg ikke reagerer på tilskuddene? Har jeg ikke tatt tilskuddene lenge nok? Er det noe mer jeg kan gjøre i tillegg, for å hjelpe nivået? Takk på forhånd!

Mann 25
Svar

Hei.

Jeg vet ikke noe om eventuell årsak til at du ikke har steget i D-vitaminnivåene dine, men løsningen er enkel: Innta mer D-vitamin daglig. Det finnes D-vitamintilskudd med både 2000 og 4000 IE pr tablett. De får du på resept fra legen din. Det er tilnærmet sikkert at du vil stige greit når du bruker disse i en periode.

Du spør om du ikke har tatt tilskuddet lenge nok. Når du har tatt det såpass lenge som du har, så er det dosen som er for lav, så da vil det neppe hjelpe å fortsette med samme dose, så også da blir konklusjonen den samme: Start med et tilskudd på 2000 eller 4000 IE pr tablett.

Av andre ting du kan gjøre, så er det naturligvis å spise mer fet fisk, om du ønsker det, samt å sole deg til våren og sommeren, hvis du liker det, eller om ikke direkte sole deg, så kan du oppholde deg utendørs i shorts og bar overkropp. Det er svært effektivt.

Ha det bra.

Illustrasjonsbilde øverst: Ekaterina Markelova / Shutterstock / NTB