image: Godterier gir ikke kreft

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Godterier gir ikke kreft

Spørsmål

Jeg anser meg som en sunn og frisk kvinne, aktiv, leken, sosial og positiv. Jeg spiser sunt og variert og trener en time hver eneste dag. Jeg er 2-barnsmor, yrkesaktiv og har en stor vennekrets. Røyker ikke. Drikker med måte. Men; Jeg elsker godterier, og spiser ofte smågodt eller sjokolade hver kveld (holder hele dagen uten). Kan jeg få kreft av det? Er 1.60 høy og veier 51 kg. Jeg vet jeg kan slutte, endre vaner etc. Men akkurat nå lurer jeg bare på om det er veldig helseskadelig om jeg fortsetter med det? For jeg trives med det, om det ikke er superfarlig.

Kvinne 46
Svar

Hei.

Jeg tar konklusjonen først, og den er jeg ikke det minste i tvil om:

Fortsett som du gjør.

Du lever sunt, trener, er normalvektig, og du har gleden av å spise godterier, som du tydeligvis ikke spiser for mye av, siden du er slank. Det er beviselig gunstig for helsen å være lykkelig, og om dette bidrar til livsglede for deg, så skal du absolutt fortsette med det. Hadde du hatt et problem med overvekt, diabetes eller annet, så hadde saken stilt seg anderledes. Og naturligvis er det et mengdespørsmål. Begynner du å legge på deg, bør du trappe ned på mengdene.

Du spør om det går an å få kreft av det. Jeg har ikke lest eller hørt om noen som har fått kreft av å spise godteri, men vi får kreft av å finnes, av å være menneske, for så mye som kanskje en tredel av oss får kreft i løpet av livet. Sjansen for kreft er altså stor uansett hva vi foretar oss, og da gjelder det å ha det hyggelig og fint så lenge en kan, inklusiv et moderat inntak av godterier for den som synes det tilfører livet glede.

Visse ting øker kreftsannsynligheten betydelig, som f.eks. røyking, så det er det lurt å unngå, men det finnes ikke noen slike sammenhenger mellom å spise godterier og kreft.

Håper det var greit svar. Ha det bra.

Illustrasjonsfoto øverst: Anna_Pustynnikova / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-