Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

For høye B12-nivåer og for lave jernverdier

Spørsmål

Hei. Mann 56 år. Jeg var hos legen for en årlig konsultasjon med blant annet blodprøver. Disse omfatter cirka 30 blodprøver. Grunnen er at jeg har hatt Gastric bypass for 6 år siden. (Har gått kjempebra, ingen komplikasjoner.) Denne gangen fikk jeg beskjed fra legen om at B12 var forhøyet og at det var en lett reduksjon i jernlagrene. Jeg fikk beskjed om å ta Behepan annenhver dag istedet for hver dag. og starte en 2 mnd kur med 65 mg jerntabletter. Deretter skal det tas nye blodprøver. Jeg ser nå at jeg nok har fått i meg litt for mye B12 i og med at det også er tilsatt i et annet kosttilskudd jeg bruker, og også i multivitamin. Jeg har kuttet ut tilskuddet og multivitamin. Jeg går ut fra at de resterende blodprøver som omfatter lever, nyrer, osv osv er i orden i og med at han spesifikt nevnte de to prøvene han gjorde. Hva kan årsaken til noe slikt være. Er ellers frisk og rask og i veldig god form. Av medisiner bruker jeg kun noen paralgin forte og noe ibux ved nakkeproblemer. Har også en tid gått på Nexium. 3-4 i uka. Har også hatt en totalscanning av alle bløtvevsorganer og blodårer med ultralyd i sommer. Alt var i skjønneste orden der også. Hva tenker du om dette?

Mann 56
Svar

Hei.


Jeg synes dette er rimelig åpenbart:

Du har for høye B12-nivåer fordi du har inntatt for mye B12, slik du selv forklarer. Det gjør forsåvidt ikke noe, men det er unødvendig, og det er derfor riktig å redusere inntaket slik du nå har gjort.


Noe lave jernlagere skyldes to faktorer: Din gjennomgåtte mageoperasjon som gjør at du absorberer næring anderledes / dårligere, samt for lavt inntak av jern, kost og tilskudd til sammen. 

Derfor er det rett å begynne med tilskudd.


Det ser ut som at du allerede har skjønt dette selv, og derfor bringer kanskje ikke dette svaret så mye nytt. Men forklaringen er jo  åpenbar, og da er det slik det er. 

Så du får se dette som en bekreftelse på at du har tenkt rett selv.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-