Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Finnes medisiner med slankende effekt?

Spørsmål

Er 68 år og har en BMI på 38,6. Har over år forsøkt forskjellig kosthold og dietter, men over tid gått opp i vekt. Spiser nok for mye, men egentlig ikke så veldig usunt og er ganske mye i bevegelse med lange fotturer etc. Går jo ned i vekt med f.eks. lavkarbo, men det holder jo ikke over tid. Ser nå enste løsning med operasjon eller medisinering. Har lest mye om medikamenter og lurer på om det vil være vanskelig å få resept på Victoza/Saxenda? Har ennå ikke spurt min fastlege om dette ennå fordi jeg er redd for bare formaninger og moralske pekefingre, og det er jeg egentlig for gammel til. Er ganske frisk, ikke sukkersyke e.l., men begynner nå å merke vekta på knærne.

Mann 68
Svar

Hei.


Victoza (Saxenda er samme medisin med annet navn, brukes ikke i Norge) er en medisin som brukes mot diabetes, og det er ikke en medisin som brukes for å oppnå vekttap. Det er den ikke ment for, eller godkjent for. 

Den senker blodsukkeret, og kan gi ubehagelig eller potensielt farlig lavt blodsukker som en av mange mulige bivirkninger, spesielt hvis en hadde brukt den uten å ha diabetes.  Den har heller ikke vekttap som bivirkning, om det var en eventuelt slik bivirkning man prøvde å oppnå.

Spesielt effektive medisiner for å oppnå vekttap, finnes ikke.  Mye av effekten av disse, er at når en begynner med slike medisiner, så definerer en selv et vendepunkt i livet, setter et mål, og følgelig endres spisemønstere også, og det har jo enorm potensiell effekt på vekten. 

Og omvendt: Om en spiser mer enn en trenger, vil uansett ikke noe medikament i verden, hverken eksisterende medikamenter eller evt fremtidige, kunne gjøre noe med dette regnestykket, og det er elementær fysikk som handler om at energi (=kalorier) ikke kan forsvinne av seg selv, eller oppstå av seg selv. En kilo kroppsfett kommer at man over en viss periode har inntatt 9000 kcal mer enn man trenger, og for å bli kvitt ett kilo kroppsfett, er en nødt til å bruke 9000 kcal mer enn man inntar, over en periode. 


For å oppnå vekttap, gjelder det samme regnestykket for deg som for alle andre levende vesener, dyr og mennesker, på jordkloden, og det kommer en ikke unna: Energi (f.eks. i form av lagret kroppsfett) kan ikke oppstå av seg selv, det må tilføres, f.eks. i form av mer mat enn en trenger. Inntar en mer energi enn man bruker, altså spiser mat med flere kalorier enn de antall kalorier man bruker hver dag, vil dette lagres som kroppsfett, uansett og hos alle. Og for alle gjelder det motsatte også, og det er her løsningen ligger: Det er umulig å ikke gå ned i vekt, om man inntar færre kalorier enn man bruker.

Dette er akkurat som bankkontoen: Setter du inn litt mer hver måned enn du bruker, især over lang tid, vil saldoen kunne bli riktig stor over tid. Og bruker du mer penger enn du setter inn, får du mindre og mindre på saldo.

Dette har du jo også opplevd i praksis når du har klart å gå ned i vekt. Problemet ditt, slik du beskriver det, er det samme som det store flertallet  av alle som slanker seg har: En går opp igjen i vekt etter avsluttet slankekur. Derfor er en av de viktigste regler når det gjelder å oppnå varig vekttap, huskeregelen "slankekurer virker ikke". Enhver kan gå ned i vekt, men  det er det å opprettholde ny og lavere vekt som er så vanskelig. Det krever jo ingen "kur" av noe slag, men en varig en endring i kost og mosjon, slik at inntak og forbruk matcher hverandre. Går en etter en slankekur over til det en selv definerer som "vanlig kosthold", -hva det nå enn er, for det er jo forskjellig fra person til person- og dette er det kostholdet en hadde før slankekuren, så har en jo faktisk gått tilbake til et kosthold som beviselig førte til -og vil føre til- vektøkning. 

Du sier at du ikke spiser "usunt", og det kan godt være. Men kjempesunn mat legger en også like mye på seg av, om en inntar mer av den enn det en forbruker av kalorier. Og uansett har du spist mer enn du trenger, jfr det at du sier at du "spiser nok for mye", for det er bevist ved at du går opp i vekt etter at du har slanket deg. 


Du nevner slankeoperasjon. Selv etter en slankeoperasjon gjelder dette regnestykket, og det er derfor ikke alle som gjennomgår slankeoperasjoner, klarer å beholde sin nye og lavere kroppsvekt.

Du er redd for å ta opp disse tingene med din fastlege i frykt for pekefinger og moralisme. Jeg ser ikke for meg noen lege som vil respondere slik på et så helsemessig fornuftig tiltak som å gå ned i vekt. Det forebygger jo effektivt en lang rekke plager og sykdommer, og det er det vi leger har som et av våre viktigste arbeidsområder og målsetninger. Så ta det trygt opp med din lege, og diskuter løsninger.

Løsninger vil uansett alltid og uten unntak måtte inkludere det jeg har omtalt grundig ovenfor om energiregnestykket i kroppen, uansett metode og løsning.


Håper at dette var klare og motiverende svar, og jeg ønsker deg lykke til.