Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Det er ikke mulig å "ikke klare å slanke seg"

Spørsmål

Jeg er 168 cm høy og veier 85 kilo. Altså alt for tung. Jeg ligger på ca 1500 kcal pr. dag og det er under det jeg kan ha. Jeg går ikke ned i vekt til tross for mye turgåing og et bra kosthold. Jeg blir fortvilet for det er ikke bra og være så overvektig. Jeg bruker Cipralex noen sier det er synderen. Men det var et år jeg ikke brukte Cipralex gikk heller ikke ned i vekt da. Jeg har prøvd mange ganger å gå ned i vekt og har greid fire kilo ned. Men nå står vekten bom stille. Hva er årsaken til at jeg ikke går ned i vekt og hva kan jeg gjøre selv? Jeg sliter med depresjoner så Cipralex må jeg ha. Jeg har prøvd mange andre. Men denne virker best. Jeg har avstivet ankel så jeg får ikke til å løpe. Jeg hverken drikker eller røyker.

Mann 65
Svar

Hei.


Du går altså ikke ned i vekt, til tross for kontrollert kaloriinntak og turgåing, og lurer på hva årsaken til det kan være, og hva du kan gjøre selv for å få til dette.


Både Cipralex og Truxal som du også bruker, har vektøkning som bivirkning, og det er helt klart at mye av årsaken kan ligge der.

Hvis du er aldeles nødt til å bruke Cipralex og har nytte av dette, så er du nok enig med meg i at depresjon vil være et verre valg enn noen kilo for mye, så da er det kanskje ikke aktuelt å diskutere med legen din om skal redusere dosen eller slutte med denne, med tanke på om det kan være en bivirkning av denne. Men kanskje det kan være mulig for deg å redusere Truxaldosen eller å kutte ut denne? Det er tross alt ikke en "kurerende" medisin, slik so Cipralex, men mer en symptomdempende medisin som du kanskje kan klare deg uten. Ta opp det med legen din.


Men uansett bivirkninger, så er det en annen årsak og mulighet for å løse dette, og handler naturligvis om det kjente og uunngåelige regnestykket som gjelder for alle mennesker og levende vesener:


Hvis energiinntaket er høyere enn forbruket, så lagres overskuddsenergi som kroppsfett.  Hvis energiinntaket er lavere enn forbruket, forbrenner kroppen kroppsfett, og vi går ned i vekt. 


Også for deg vil det være slik, selv om medisinene dine kanskje er medvirkende årsaker og bremser på vektnedgangen.

Det er nemlig fysiologisk umulig å ikke gå ned i vekt, om inntaket blir mindre enn forbruket. Akkurat det er 100% sikkert, fordi det handler om naturlover om at energi ikke kan oppstå av seg selv, og det er ren matematikk.


Så i praksis:

Selv om du har et regulert kaloriinntak på 1500 kalorier om dagen, så har du nå i lengre tid "bevist" for deg selv at dette er for høyt kaloriintak for deg, med dine medisiner, til å gå ned i vekt. Slik er det bare, og eneste løsningen for å gå ned i vekt da (vi ser bort fra å evt kutte medisiner) er følgelig å enten øke aktiviteten eller å redusere matinntaket ytterligere. Dette vil med sikkerhet redusere vekten din, noe annet er som beskrevet, ikke mulig.


Hvor mye du må redusere, kan ikke jeg angi konkret, men det vil du finne ut av ved å redusere gradvis på inntaket, inntil du ser vekten begynner å avta. Når du så ser at på et visst kaloriinntak så begynner vekten å synke, så kan du holde deg omtrent der.


Det å redusere matinntaket er forøvrig svært mye mer effektiv slanking enn å trene mer, selv om trening selvfølgig er enormt viktig og bidrar til å øke forbrenningen. Det er fordi det kreves svært mye trening for å kompensere for noen kalorier for mye.


Sammensetningen av kosten er også enormt viktig, i tillegg til kaloriregnestykket. Raskest ned vekt oppnår du ved å unngå sukkerholdige matvarer fullstendig, og å redusere inntaket av raske karbohydrater (stivelse) fra brød, poteter, ris, pasta osv, og heller spise mer grønnsaker, rent kjøtt/fisk/egg.


Dette vil du få til, og det at du ikke har fått det til frem til nå, er fremfor alt ikke noe bevis på at det ikke er "mulig" for deg, for det er det udiskutabelt, jfr kaloriregnestykket som gjelder alle mennesker. La oss f.eks. si at du sluttet å spise (hvilket du ikke må gjøre, for faste setter ned forbrenningen) så ville du selvfølgelig og åpenbart ikke beholde kroppsvekten din, for kroppen trenger energi hele tiden, og energi kan ikke oppstå av seg selv, heller ikke i kroppen. Det beviser og illustrerer at du -som alle andre- går ned i vekt når inntaket blir mindre enn forbruket.


Håper dette var forklarende og motiverende for deg, og ønsker deg lykke til!