Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bekymret fordi jeg ikke tok kosttilskudd og jod under ammingen

Spørsmål

Hei, Jeg gikk gravid i 2018 og tok da folat som anbefalt. Ut over det tok jeg ikke noe kosttilskudd. Fikk hele tiden beskjed om at prøver var fine og jeg har aldri vært en person som kan mye om kosthold (hvorfor ulike vit og mineraler er viktig osv), men har hatt balansert og sunt kosthold. Før jeg ble gravid spiste jeg noe meieriprodukter, men veldig lite og drakk aldri melk, spiste torsk av og til. Etter jeg fikk barnet ble jeg anbefalt å kutte meieriprodukter helt pga hans mageproblemer, og da kuttet jeg det ut helt. I barselboble og mye annet å tenke på var det ikke i mine tanker å ta noe kosttilskudd. Det var heller aldri noe helsesøster som nevnte det. Jeg fullammet til han var 6 mnd og begynte gradvis å innføre fast føde som barnegrøt da, men han spiste lite fast føde før han ble 7-8 mnd. Slik jeg ser det har han fått svært lite jod i denne perioden. Jeg ammet helt til han var 1,5 år. Ikke før han ble nærmere 1 år ble fisk innført i hans kost. Nå spiser han mye hvit fisk, 3-4 ganger i uken, og litt meieriprodukter. Min bekymring er at han er veldig sen i den nevrologiske utviklingen, han er 19 måneder og snakker ikke noe. Han har vært sen på klapping, vinking og ord. Barnehagen har nå anbefalt oss å få en spesialpedagog inn for å observere om det er noen ekstra tiltak han trenger. Vi ser utvikling hele tiden, men han er en del bak enn jevnaldrende. Jeg har i ettertid lest en del om jodmangel og anbefalinger rundt dette særlig når du er gravid og ammer. Nye anbefalinger kom ikke før året jeg fødte og jeg har ikke fått med meg viktigheten av dette. Jeg er nå svært bekymret for at han har fått alt for lavt jodinntak sitt første leveår og det har påvirket hans mentale utvikling. Det står veldig lite om det er noe vi kan gjøre for å reversere dette, eller er det nå slik at han alltid vil være "skadet" og kommer til å ha problemer resten av livet pga dette? Hilsen svært bekymret mamma med dårlig samvittighet

Mann 1
Svar

Hei.


Din sønn er 19 måneder, og ser p.t. ut til å være noe sen i nevrologisk utvikling. Dette følges opp på riktig måte, og blir altså ivaretatt. Husk også at det er stor variasjon i normalutvikling, forøvrig. 

Vi vet altså såvidt jeg forstår, ikke noe sikkert om hva dette er eller om det er noe i det hele tatt, og vi et enda mindre, dvs ingenting, om eventuelle årsaker. En kan forøvrig heller ikke lete etter årsaker til noe en ikke har noen sikker diagnose på.

I den situasjonen har du nå begynt å tenke på en-1- av en sannsynligvis uendelig lang rekke mulige årsaker, jodmangel. 

Det står for meg som et helt vilkårlig valg, eller på godt norsk, -et skudd i blinde. Det er ingenting i det du forteller om her, som tilsier at lite jod i ditt kosthold nå skulle være en årsak til hans forsinkete nevrologiske utvikling. Spørsmålet ditt, og hele fokuset på jod, er altså helt feil, slik jeg ser det. For om dette "er noe" og evt har en årsak, så er det å tenke på jod et helt tilfeldig valg, som på ingen måte behøver å ha noe med dette å gjøre. I tillegg så er det også feil og uten nytte å tenke på ting som har skjedd, for tiden kan jo ikke skrues tilbake.  

Din sønn er under utredning, det betyr ikke bare at en kartlegger hans utvikling nå, men en ser også naturligvis etter eventuell diagnose, om det foreligger, og deri ligger også dette med å se etter årsaksforhold. Det behøver på ingen måte å være noe som har skjedd under svangerskap eller noe du har noen delaktighet i. 

Du skriver at du har dårlig samvittighet. Det kan du meget trygt legge fra deg, for det er et helt vilkårlig valg du har tatt her, å tenke på jodinntaket ditt. Det har garantert ikke noe som helst med saken å gjøre. Du ser også ut til å ha dårlig samvittighet for å ikke ha tatt kosttilskudd under ammingen, men da må du ikke glemme at kvinner har vært gravide så lenge det har fantes mennesker på jorden, uten å ta kosttilskudd. Norsk kosthold er så sunt og fullverdig at en ikke er nødt til å ta noe spesielt tilskudd under amming. Det eneste som er viktig, er folat i første trimester, men det har du jo gjort.

Håper at dette var et greit og beroligende svar. Legg helt fra deg disse tankene, det er feil og bortkastet fokus. Lykke til med sønnen din!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-