Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vitamin D på vei nedover - grunn til bekymring?

Spørsmål

Hei! Jeg har et spørsmål om D vitamin. Vet at en anbefaler 10 mcg pr.dag, men jeg har hatt en lett mangel tidligere og tok tilskudd en periode. Etter dette har jeg hatt fokus på D vitaminkilder gjennom mat og inntatt 10 mcg pr.dag som kosttilskudd (tran) Har målt nå med tre måneders mellomrom og da var det gått ned fra 88nMol/L til 68. Vet at det fortsatt er innenfor normal, men det viser jo også at det går nedover. Bør jeg fortsette med 10 mcg eller skal jeg ta 15/20 mcg en periode nå frem mot mai? Jeg er i utganspunktet veldig skeptisk til tilskudd, men ønsker å holde meg over 50 nmol/L

Kvinne 40
Svar

Hei, 


Det er flott at du tenker på dette. Du stiller et godt spørsmål som jeg er helt sikker på at det er mange andre som også lurer på. Det er jo ganske vanlig med grenselavt og lavt nivå av vitamin D i blodet. 


Du har gjort det eneste riktige i denne situasjonen, nemlig å fokusere på gode kilder til vitamin D i kostholdet, i tillegg til at du har tatt et tilskudd. Og tran fungerer selvsagt ypperlig til det formålet. At nivået i blodet har gått ned nå i løpet av vinteren ser jeg på som helt uproblematisk, iallefall slik du beskriver det for deg (som jeg antar ellers er frisk og rask). Denne reduksjonen ville nok skjedd uavhengig av kostholdet ditt. Nivået av vitamin D i blodet avgjøres som kjent ikke bare av det vi spiser, men også av produksjon i huden. Denne produksjonen avgjøres igjen av soleksponering (både solens styrke og hvor mye hud som eksponeres for sol), som naturlig nok er lav på denne tiden av året. Jeg regner med at nivået i blodet stiger de nærmeste månedene når våren og sommeren kryper på. Ha derfor litt is i magen, og hold deg til anbefalt inntak. Ikke det at 15-20 mikrogram utgjør noen skade, men jeg er enig med deg i at man ikke trenger å ta mer tilskudd enn absolutt nødvendig. Derfor synes jeg at 10 mikrogram vitamin D per dag, inkludert alt i fra mat og tilskudd/tran, høres ut som en helt fin plan for deg fremover. Dette vil naturligvis variere litt fra dag til dag; noen dager får man i seg litt mer enn dette og andre dager litt mindre. Men gjennomsnittet over tid kan ligge rett over 10 mikrogram per dag. 


Lykke til!


Hilsen Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-