Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ung mann med litt lav vekt for høyde

Spørsmål

Hei. Jeg er en ungdom på 1.92 meter og veier 65 kilo. Jeg prøver å spise, men til ingen nytte, jobber aktivt som elektriker i hverdagene. Spiser jo lunsj på jobb og middag når jeg kommer hjem. Litt snacks her og der i hverdagen. Litt forskrekket over at jeg ikke har fått noen form for forbedret vekt, for jeg føler at jeg skulle ha veid 80-90 kilo pga. min høyde?

Mann 23
Svar

Hei,


Det må oppleves litt frustrerende å ikke gå opp i vekt når du spiser normalt. Men det er faktisk relativt vanlig at unge menn sliter litt med å gå opp i vekt, særlig når man er høy sånn som du. 


Jeg vil anbefale deg å jobbe med å få enda bedre vaner knyttet til mat og måltider. Det er fint at du spiser lunsj og middag, men legg også inn frokost og eventuelt et kveldsmåltid. Gjerne også mellommåltider. Spis et måltid hver tredje til fjerde time. Hvor mye du spiser er selvfølgelig også avgjørende. Og det er ikke slik at du nødvendigvis skal ‘snackse’ så mye. Brus, godteri og snacks er ikke å anbefale. Velg heller sunne og gode matvarer, og som også gir deg masse viktige næringsstoffer. 


Det høres ut som du har litt mer å hente på typiske brødmåltider (i og med at du sier du spiser middag hver dag, som er veldig bra). Her er derfor noen tips om brødmåltidene. Velg grovt brød, knekkebrød, grove kornblandinger og havregrøt. Bruk Nøkkelhullet og brødskala'n. Velg magre melkeprodukter. Velg myk margarin (lettmargarin). Varier pålegg, og bruk gjerne fiskepålegg, halvfete eller magre ostetyper, og pålegg av rent kjøtt. Bruk frukt, bær og grønnsaker som pålegg og tilbehør. Majonesbaserte pålegg sånn som majonessalater er veldig fine siden de inneholder mer energi (gunstig fett). 


Les mer om dette på Helsenorge sine hjemmesider: https://www.helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/sma-grep-for-et-sunt-kosthold/dagens-maltider/ 


Avslutningsvis vil jeg si dette: Ta tiden til hjelp, for dette er ikke noe som nødvendigvis skjer over natten. 


Lykke til!


Hilsen Jacob