Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tilskudd av både magnesium og vitamin B6?

Spørsmål

Hei! Jeg tar en tablett daglig med shift supermagnesium. Jeg trener mye og har tatt en test på Lab1 som viste litt underskudd av magnesium i cellene. Jeg er egentlig veldig fornøyd med dette produktet men ser at det inneholder vitamin B6 for bedre opptak av magnesium. Jeg er litt skeptisk til å tilføre vitamin B til kroppen i form av tilskudd etter desse medieoppslagene som har vært ang B vitamin og kreft.. Nå sist høye doser med vitamin b12 og lungekreft.. Bør jeg skifte til et annet tilskudd som bare inneholder magnesium.? Jeg kan lite om dette og blir derfor usikker.

Kvinne 35

Kvinne 35
Svar

Hei,


Det er flott at du følger med og er kritisk til hva type kosttilskudd du bruker, fordi (du har helt rett i at) noen kosttilskudd muligens kan påvirke helsa i negativ retning: Enkelte svært godt gjennomførte forskningsstudier har sett at friske deltakere som over flere år brukte det man trodde var et "sunt" tilskudd fikk faktisk mer kreft enn placebogruppen. Om akkurat vitamin B6 er mer utsatt enn andre vitaminer er for meg vanskelig å si. Uansett, på grunn av disse studiene har vi en veldig restriktiv holdning til hvem som bør bruke kosttilskudd, og når. Generelt: man skal ha god grunn til å bruke et tilskudd, før man faktisk begynner å bruke det. 


Jeg er svært skeptisk til Lab1-testen som viste lave nivåer av magnesium "i cellene", av flere grunner. Jeg vet jo ikke eksakt hvordan denne er blitt målt i ditt tilfelle, men vanligvis måler man magnesium i plasma eller serum (altså i blodet). Magnesiumnivå i blodet er ganske strengt regulert, og henger sammen med en rekke faktorer. Det er ganske usannsynlig, dersom du spiser et normalt kosthold og lever et normalt aktivt liv, å utvikle isolert mangel av magnesium. Og dersom dette faktisk hadde forekommet inne i cellene, er det heller ikke sikkert at dette hadde vist seg i blodprøve-testen. Det er heller ikke slik at dersom man måler et lavt nivå av magnesium, så vil det for alltid være slik: neste gang man måler kan det hende det er innenfor "normalverdien" - man trenger ikke da alltid bekymre seg for lavt nivå av magnesium resten av livet. 


På sykehus ser man iblant lavt nivå av magnesium på blodprøver fra underernærte pasienter. Men da ser man ofte at nivået av magnesium i blodet er lavt sammen med en rekke andre stoffer, sånn som kalium og fosfat. Under re-ernæring kan dette da normalisere seg, gitt at man får god behandling av klinisk ernæringsfysiolog og lege. 


På tross av dette er det veldig vanlig i treningsmiljøer å anbefale magnesium "for bedre prestasjon, forebygge muskelsvakhet og kramper, osv osv". Men evidensen for at dette faktisk fungerer er tynne greier. Vi burde alle stille mye høyere krav til treningsindustrien. 


Så trenger du tilskudd av magnesium (med eller uten B-vitaminer)? Jeg tror ikke det. Det gir mer bekymring og løs mage enn det er verdt. Spis et vanlig kosthold og fortsett å være aktiv. Dropp tilskuddet. 


Hilsen Jacob


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-