Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stevia eller sukker under graviditet og amming?

Spørsmål

Jeg googlet og fikk en overload av info som det ble vanskelig å sile nyttig og troverdig fakta fra. Jeg har ofte byttet ut sukker med stevia også når jeg var gravid og ammet. Jeg ammer forresten enda. Faktisk blir han ett år i morgen og i den forbindelse har jeg bakt. Noe av sukkeret er byttet ut med sukrin, ser det også inneholder stevia. Har ikke brukt sukkererstatning tidligere til gutten men nå gjorde jeg det i baksten. Så googlet jeg etterpå...og fikk småpanikk. Har du kjennskap til om stevia er trygt mht graviditet, amming og barn? Leste bla at barn kan bli hyperaktive. Barnet mitt sover dårlig om natten og har atopisk eksem. Kan han ha fått i seg noe skadelig med morsmelken eller under graviditeten? Håper på å kunne bli gravid igjen, men kunne jeg ha forstyrret hormonene mine? Det var ikke lett å bli gravid første gang. Vanskelig for deg å svare på kanskje. Men jeg kjente jeg måtte spørre i tilfelle du hadde noe mer bakgrunnsinformasjon enn jeg har. Jeg fremstår nok litt små hysterisk og det ble jeg;) Mvh mamma til ettåring

Kvinne 38
Svar

Hei,


Jeg har full forståelse for det du kaller 'info overload' når du googler deg frem på nettet -- det er som regel vanskelig å vite hva som er troverdig eller ei. Men bare for å ha det klart: du kan stole på informasjonen du finner på helsenorge.no/kosthold-og-ernaring og matportalen.no. Disse nettsidene er oversiktlige og fine; ta gjerne en kikk her om det er noe du lurer på ved en senere anledning! 


Så til spørsmålene dine: 


1) Kan det at du har brukt stevia under graviditet og amming ha påvirket barnet ditt? Trolig ikke. 


Det er korrekat at spedbarn under 2 år skal ikke ha i seg søtningsstoffer, verken fra mat eller drikke. Dette bygger i stor grad på et føre-var-prinsipp om hva de minste barna tåler. Allikevel er det ikke slik at barnet umiddelbart påvirkes om det skulle få i seg litt søtningsstoffer (og det er heller ikke slik at 2 år er en magisk grense der de plutselig blir robuste vesener). Bruk heller vanlig sukker i festmat til barnet ditt (sånn som bakst, saft og lignende), om det er nødvendig at han spiser dette. Jeg vil uansett anbefale deg (som et godt forbilde) og barnet ditt å spise relativt lite sukker gjennom livet, da vi vet at det henger tett sammen med utvikling av overvekt, fedme og en rekke livsstilsrelaterte sykdommer. 


2) Vil barnet ditt bli hyperaktivt eller utvikle atopisk eksem av at du har brukt stevia? Nei. 


Dette har man ikke tilstrekkelig kunnskap for å kunne si noe om. Det forskes fremdeles på søtningsstoffer slik som stevia, og man har enda ikke det fulle bildet. Men allikevel kan vi  ikke anta at det fører til hyperaktivitet (hva nå det egentlig er) eller atopisk eksem. 


3) Vil bruk av stevia og andre søtningsstoffer påvirke hormoner som gjør det vanskelig å bli gravid? Nei.


Dette har man heller ikke tilstrekkelig kunnskap for å kunne si noe om. Et vanlig inntak av søtningsstoffer vil ikke påvirke kroppen i nevneverdig grad, og man skal få i seg ganske høye doser før det begynner å bli et problem. Nå vet jeg ikke hvor mye du totalt sett får i deg av disse stoffene, men jeg vil anta at det er ganske normalt, og da er det ikke noe å være bekymret for. Håper dette var til hjelp. 


Lykke til! 


Hilsen Jacob


(...og gratulerer med ettårsdagen på etterskudd!)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-