Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Reaksjon på mat

Spørsmål

Fikk kraftig reaksjon i munn og svelg akutt etter noe jeg spiste til middag. Spiste hamburger med hatting glutenfri hamburgerbrød, kinakål, tomat, litt hamburgerdressing og sylteagurk. Hamburger, kinakål, tomat føler jeg meg trygg på. Disse hamburgerbrød har jeg ikke prøvd før. Dressingen har jeg ikke reagert på tidligere som jeg vet. Sylteagurk har jeg spist før, men ikke av denne typen. Den virket skarp i smak. Fikk svie i munn, gane og svelg. Måtte på do å tisse etter 1,5-2 timer da det føltes som smerte og oppfylt blære? Bruker ikke å være plaget med dette. Har dog hatt noen ganger med reaksjon i munn/svelg men usikker på hva som er spist/drukket. Nå spiser jeg nesten bare low foodmap og skriver kostholdsdagbok. Er det noe som er mulig å teste?

Mann 40
Svar

Hei, 


Det høres ut som om du har reagert på noe ja, men det er helt umulig å si her hva det skyldes  i dette konkrete eksempelet. Det må det tester til. 


Det finnes en rekke forskjellige typer reaksjoner (allergier, intoleranser, og så videre), og du må selv kontakte legen din for å få i gang en utredning av dette. Det finnes noen institusjoner som tester reaksjoner på spesifikke matvarer eller matkomponenter, men det er som regel et stykke ut i utredningen. Et viktig poeng i en slik utredning er at du ikke må ha gjort større endringer i kostholdet. Dette er ofte litt vanskelig å faktisk få til, men det er viktig. Du sier at du nå spiser et lav-FODMAP-kosthold. Får du oppfølging omkring dette av klinisk ernæringsfysiolog eller lege? Og enda viktigere, har du fått diagnosen irritabel tarmsyndrom (IBS)? Vi bruker lav-FODMAP-kosthold primært for pasienter med IBS, altså pasienter som har en viss type tarmrelatert symptomer som har fått bekreftet at de ikke har cøliaki eller inflammatorisk tarmsykdom. Hvis man før utredning legger om kostholdet så vil det potensielt kunne bidra til å "skjule" symptomer og tegn som legen trenger for å sette en diagnose. Vær derfor ærlig med legen din om dette i løpet av en eventuell utredning. Utredning av de tarmrelatert sykdommene vi snakker om her innebærer som regel gastroskopi og/eller koloskopi, i tillegg til noen blodprøver. Det kan også bli aktuelt med de ovennevnte testene for å teste reaksjon på spesifikke matvarer, men som sagt er dette vanligere først noe senere i utredningen. 


Lykke til! 


Hilsen Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-