Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Næringstett mat

Spørsmål

Hei, Jeg får mat fra kommunen 1 gang i uken. Det er små porsjoner som sies å være næringstett. Når jeg får en rett med følgende innhold: fett 1,1g, protein 4,1g og karbohydrater 6,1g, er dette da næringstett mat?

Mann 74
Svar

Hei, 


Det er litt vanskelig for meg å si om maten du får er næringstett eller ikke i forhold til din situasjon og resten av kostholdet ditt, men jeg skal forsøke å hjelpe deg litt på vei. 


HØY energitetthet er (ifølge verdens helseorganisasjon) mat som inneholder mer enn omkring 225-275 kilokalorier (kcal) per 100 gram vare. Det er ganske mye. Her er noen eksempler på hva vanlig mat inneholder av kalorier: 

- Frukt, grønnsaker, poteter og andre rotvekster inneholder vanligvis 10-100 kcal per 100 gram. 

- Mager fisk og magert kjøtt 60-120 kcal. 

- Brød, fet fisk og rødt kjøtt inneholder 190-240 kcal. 

- Meierismør, margarin, matolje, nøtter, fete kjøttprodukter og fet ost, samt matvarer tilsatt mye fett og sukker, som hurtigmat, snacks, bakevarer, desserter og godterier inneholder også mer enn 290 kcal per 100 g. 


Jeg antar at de tallene du her oppgir er "per 100 gram vare", som jeg viser til ovenfor her. Det betyr at dersom du spiser 100 gram av dette måltidet så får du i deg omkring 1,1 gram fett, 4,1 gram protein, og 6,1 gram karbohydrat. (I tillegg får du i deg en del vitaminer, mineraler og sporstoffer.) Og siden det er fett, proteiner og karbohydrater som er hovedkilden til kalorier i kostholdet vårt (foruten alkohol, som også inneholder kalorier), har jeg regnet ut hva dette tilsvarer i kalorier: Det tilsvarer omkring 50 kcal per 100 gram vare. Dette er i seg selv svært energifattig. 


Du har sannsynligvis et kaloribehov over 2000 kalorier om dagen. Og med såpass lav energitetthet må du spise ganske MYE mat før du kommer opp i en betydelig andel kalorier. 100 gram med 50 kcal er bare 2,5 % av dagsbehovet. Hovedmåltidene våre (frokost, lunsj, middag) inneholder som regel 15-25 % av dagsbehovet vår for kalorier. Og så kommer mellomåltider i tillegg, som ofte kan være litt lettere.


Husk også at maten raskt kan bli mer næringstett dersom du tilsetter for eksempel planteoljer og margarin, eller serverer maten med fete sauser og dressinger. 


I tillegg til selve kaloriinnholdet gjelder det også å få i seg tilstrekkelig med vitaminer, mineraler og sporstoffer. Her er en kort oversikt på dette:

- Kalsium/kalk får du i melk og meieriprodukter.

- Vitamin D får du i fra fet fisk, tran, margarin, og ekstra lett lettmelk.

- Vitamin C og antioksidanter får du i frukt, fruktjuice, poteter, og bær og grønnsaker. 

- Fiber og fullkorn får du i grove brødtyper/kornprodukter, knekkebrød og havregryn.

- Jern får du i grove brødtyper, leverpostei, innmat, og kjøtt og kjøttpålegg.

- B-vitaminer får du i grove brødtyper og meieriprodukter.Vennlig hilsen JacobReferanser: 

- Kosthåndboken (IS-1972), Helsedirektoratet

- Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer (IS-1881), Helsedirektoratet