Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Magesykdommer og uønsket vektnedgang

Spørsmål

Hei! Er ei dame på 43 som slit veldig med Morbus Crohns, IBS, fibromyalgi, grus i galleblæren, og så videre. Jeg har mye vondt etter måltid selv om jeg har små måltider. Er ikke mye å finne om grus og kosthold. Er for øvrig overvektig også. Så jeg ønsker å vite hva jeg kan spise nå som det er som verst. Spiser jeg mat med mel kaster jeg det opp etterpå. Så må være mat uten mel og med lite fett da dette også forverre situasjonen min. Så jeg sliter veldig med matinntaket nå. Gått ned 5 kg på ca. 9 dager nå.

Kvinne 43
Svar

Hei,


Det høres ut som om du har en vanskelig og kompleks situasjon. En situasjon som ikke kan vedvare uten at du får profesjonell hjelp. Det er vanskelig for meg å gi deg noen gode og konkrete råd som du kan benytte deg av her og nå, dessverre. Jeg vil derfor at du skal kontakte legen din raskt og be om hjelp med dette. Du skal be om to ting: 


1. Det er veldig nyttig å kunne prate med en fagperson. Mange leger kan mye om ernæring, men jeg vil allikevel at du skal be om en henvisning til en klinisk ernæringsfysiolog (kef). Her kan du få videre hjelp av en spesialist. 


2. Det kan jo ta litt tid før du får time hos kef, og en mulig midlertidig løsning kan være å bruke såkalte næringsdrikker. Du kan kjøpe næringsdrikker på apotek reseptfritt. Snakk også med legen din om det er mulig å få en resept. Næringsdrikker kan være nyttige for å hindre uønsket vektnedgang. Dersom porsjonene er litt store i forhold til hva magen tåler så kan du fordele de over flere mindre porsjoner. En kef kan i konsultasjon med deg hjelpe deg i å finne næringsdrikker (og andre løsninger) som passer for din sykdomssituasjon, og som kan hjelpe deg i å hindre at du går ned i vekt. 


Sammen med kef vil du kunne ta litt mer kontroll over situasjonen og finne ut hva du tåler og ikke tåler. Dette tar ofte flere konsultasjoner, men er absolutt verdt det. 


Lykke til!


Hilsen Jacob