Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Mage- og tarmplager

Spørsmål

Før jeg dro til Bali i januar 2015 (var der i 3 mnd) hadde jeg ingen problemer med magen eller fordøyelsen. Men, mot slutten av oppholdet mitt der fikk jeg en slags infeksjon i magen som ga meg diaré og generelt ubehag i magen. Dette gikk over etter noen dager, men jeg merket etterhvert at det var noe som var annerledes. Jeg hadde veldig ustabil mage, og varierte konstant mellom å ha normal og veldig løs avføring, jeg måtte oftere på do (3-4 ganger daglig), jeg følte ofte generelt ubehag i magen, spesielt om morgningen og etter større måltider, og magen min produserte mye mer, og mer illeluktende, gass enn tidligere. Jeg gikk til legen og tok flere avføringsprøver, hvorav alle var helt normale. Jeg tok så gastroskopi, men den viste heller ikke noe unormalt. Det ble så mistenkt magesår som jeg tok piller mot (husker ikke hva det var), uten at det ble noe bedre. Jeg hadde det slik i ett og ett halvt år før jeg på eget initiativ prøvde å kutte ut gluten. Etter dette ble jeg i løpet av 2-3 uker helt bra i magen igjen. Jeg var etter dette helt normal i magen i ett halvt år frem til jeg dro til Guatemala i januar 2017 (var også der i 3 mnd). Kort fortalt skjedde det samme på nytt; mot slutten av oppholdet fikk jeg en mageinfeksjon som ga diaré og som gjorde en endring i magen som vedvarte selv etter at diaréen var over. Symptomene er de samme som beskrevet over og jeg har hatt de siden jeg kom hjem igjen. De er der uavhengig av om jeg spiser gluten eller ikke, men de virker å være knyttet til hva jeg spiser, uten at jeg har klart å identifisere hva som gjør meg dårlig. Jeg har prøvd å kutte ut alle fodmap-stoffer, uten å ha merket noen bedring. Promper mer om jeg spiser gluteninnholdige varer, men de andre symptomene forverres ikke. Jeg har også testet for de fleste standard allergier, som laktose, hvete, etc. uten at det ga noe utslag. Det skal nevnes at jeg fikk på noen sterke antibiotika i Guatemala mot uretritt. Hva kan dette være, og hva kan jeg gjøre for å bli bra?

Mann 22
Svar

Hei,


Du har nok vært uheldig og pådratt deg gjentatte matforgiftninger (infeksjoner i mage- og tarmsystemet). Og kombinert med bruk av antibiotika så kan dette medføre ganske langvarige plager, typisk karakterisert ved diare, forstoppelse, luft, og generelt ubehag. Det er en mulighet for at infeksjonene har endret tarmens funksjon på en slik måte at «du nå karakteriseres» som irritabel tarmsyndrom, eller IBS. I og med at du sier du har prøvd lav-FODMAP-kosthold, så kjenner du vel til dette. Og det er vel kanskje ingen trøst, men dette er relativt vanlig i befolkningen. Og det er også vanlig at det oppstår i et slikt forløp som du har skissert: etter en infeksjon på ferie. 


Jeg vil påpeke at det er legen din som kan diagnostisere om dette faktisk er IBS, eller om det er noe mer alvorlig. I så tilfelle må hun eller han gjøre de viktigste testene for å utelukke blant annet inflammatoriske tarmsykdommer (IBD, Crohn’s). Så snakk med legen din om det. 


Ved IBS-lignende plager er det nok mange som har tilsvarende positive erfaring med nettopp å kutte gluten. Men som regel er det ikke gluten som er «synderen». Gluten finnes i en del matvarer der det også er en god del FODMAPs, og det er som regel disse som er det faktiske problemet. FODMAPs er altså karbohydrater som vi ikke klarer å fordøye så godt, men som blir mat for enkelte bakterier i tarmen. Hvis dette nå faktisk er IBS, så er det for mange svært effektivt å benytte seg av en lav-FODMAP-kost, når den følges opp av klinisk ernæringsfysiolog (kef). Med andre ord: jeg vil absolutt råde deg til å oppsøke en kef for å få personlig oppfølging på denne fronten. Det vil kunne lette arbeidet med å finne typiske problematiske matvarer, og hvilke matvarer som er helt uproblematiske. 


En sensitiv mage vil også ofte ha behov for litt mer rutine enn en mage som ikke er så sensitiv. Det innebærer at det er lurt å spise små og hyppige måltider framfor store og færre. 


Jeg vil også ta med litt om hvordan du kan forebygge dette i fremtiden. I og med at vi ikke kan forebygge så mange mage- og tarminfeksjoner med vaksiner, må vi ty til andre forebyggende tiltak. Og det er en lang rekke forholdsregler man bør på reise, da særlig i forhold til hygiene. Sjekk Matportalen for en utfyllende artikkel om temaet: http://www.matportalen.no/matsmitte_og_hygiene/tema/syk_av_maten/mat_paa_reise_utenlands. Sjekk også gode råd for reise fra Folkehelseinstituttet: https://www.fhi.no/publ/2014/gode-rad-for-god-reise-brosjyre/. Jeg nevner noen av hovedmomentene her. 

Unngå:

- drikkevann fra springen og isbiter


Vær på vakt mot: 

- mat som serveres lunken, kald eller ubearbeidet, for eksempel: sauser, egg, omeletter, speilegg, majones, desserter, ukokte grønnsaker/frukt/bær, skalldyr, halvstekt og rått kjøtt, 

- upasteuriserte melk og produkter laget av slik melk

- ikke-meieripakket iskrem


Dette er trygt:

- mat som nettopp er laget (og er varm)

- frukt og grønt som du selv skreller

- nykokt varm te og kaffe

- vann og mineralvann der du selv åpner flasken


Avslutningsvis vil jeg nevne at spennende forskning pågår omkring transplantasjon av «frisk» avføring ved mage- og tarmplager, sånn som du skisserer. Det kan hende at vi i nær fremtid ser at dette er en behandlingsmulighet som brukes hyppigere i Norge. 


Lykke til!


Hilsen Jacob