Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Litt metformin og kosttilskudd for å bedre helsetilstanden?

Spørsmål

Jeg har blitt anbefalt å ta Metforin hydrochloride. Jeg er 62 år gammel. Jeg er anbefalt å begynne med 500 mg for senere å gå opp til 1000 mg. Hvor lenge skal jeg vente med å øke til 1000 mg? Jeg har ikke diabetes, men gjør dette for å bedre min allmenne helsetilstand over tid. Apotekeren gav meg også Diabetone vitamin- og kosttilskudd som virker å være spesielt for diabetikere. Kan jeg uten påvist diabetes ta disse?

Mann 62
Svar

Hei, 


Jeg synes du skal snakke med legen din om dette. Man skal ikke bruke medisiner og kosttilskudd uten at det er indikasjon for det. Når det gjelder metformin, for eksempel, skal man ikke bruke dette for å 'bedre helsetilstanden'. Tvert imot så kan det godt hende at bruken av en slik medisin fører til dårligere helse. Hva hvis leveren eller nyrene dine ikke håndterer medisinen? Får du i så fall oppfølging hos lege med kliniske undersøkelser og blodprøver slik at dette kan fanges opp? Vi har også eksempler på at tilsynelatende ufarlige kosttilskudd har ført til høyere risiko for sykdom. Dette underbygger at man skal være veldig forsiktig med å bruke medisiner og tilskudd som det ikke er indikasjon for. Jeg vil derfor anbefale deg å snakke med legen din om dette. 


Forøvrig er det mange andre ting du kan gjøre for å forbedre helsetilstanden din på en trygg måte. De tre overordnede tiltakene er: et sunt kosthold, mye fysisk aktivitet, og unngå røyking. Kort om de to første: 


1) Sunt kosthold. Spis mer grønnsaker, frukt, bær, fisk og fiskeprodukter. Spis mindre rødt kjøtt og kjøttprodukter, salt og matvarer med mye salt, sukker, brus, saft og godteri. Velg grove kornprodukter i stedet for fine, olje og myk margarin i stedet for smør, magre meieriprodukter i stedet for fete, og velg vann i stedet for saft og brus. 


2) Mye fysisk aktivitet. Få minimum 30 minutter fysisk aktivitet hver dag. 


Lykke til!


Hilsen Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-