Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lett for å legge på seg

Spørsmål

Hei, Jeg har i hele min tid hatt lett for å legge på meg, og dertil vanskelig å få det av igjen. Dette har gjort at jeg har måttet være ekstra strikt i kosten, og brukt kroppen så mye som mulig gjennom trening og annet. Har lenge mistenkt at kunne ha lav forbrenning. Fikk det sjekket av spesialist i indremedisin ved en privatklinikk i 2017. Det var visst som det skulle. Da jeg for en fem-seks år siden fikk en kronisk tilstand jeg brukte lang tid på å venne meg til, ble det lite trening og vekten snek seg på. Jeg er ikke høy, kun 1,65 m, men da vekten bikket 90 kg måtte jeg gjøre noe. Etter to-tre år fikk jeg strevet meg ned til 80-82 kg. Der lå jeg lenge uten at noe mer skjedde. Så plutselig glapp det litt, og jeg kom ned til 75 kg. Så jevnet det seg ut med et par kilo opp, og der ligger jeg nå. Etter min mening bør jeg ligge på rundt 68 til 70 kg stabilt. Jeg er egentlig ikke så fiksert på vekt, men jeg kan lese kroppen fasong og hvor fett bør og ikke bør være. Jeg er strikt i kosten på hva jeg spiser, og har også fått ned mengde mat uten at kroppen går rundt sulten av den grunn. Er det mulig å få noe mer ut av mitt kosthold med rett veiledning? Og hvem kan hjelpe med hva der? Når det gjelder de kroppslige prosesser, kan jeg undersøke noe der som kan indikere hvorfor det er så innmari vanskelig for meg å gå ned i vekt? Hva med hjelpemidler? Kan det nye Saxenda hjelpe til i en periode for å løsne på "fettproppen"?

Mann 57
Svar

Hei, 


Vekt er vanskelig, og jeg forstår at du synes dette er en kjedelig situasjon. Det er vanlig å gå opp i vekt når man opplever sykdom, slik du gjorde. Både akutt sykdom og kroniske tilstander kan føre til inaktivitet og endrede rutiner som igjen kan gi en periode med vektøkning. Hvor vanskelig det er å miste disse kiloene igjen kommer an på mange faktorer, blant annet hvor lenge man har hatt den høye vekta, hvor mange ekstra kilo det er snakk om, den medisinske tilstanden, og en rekke andre ting. Fra det du forteller meg virker det helt gjennomførbart å gå ned til en tilnærmet normalvekt. Det er et par ting som får meg til å trekke den slutningen – la meg utdype. 


Du har hatt noen svingninger i vekta, og du sier selv at du har «lett for å legge på deg». Samtidig har du hatt perioder med vektnedgang. Dette tyder på at du jo klarer å gå ned i vekt. Videre forteller du om erfaring med at enkelte perioder med vektnedgang har vært vanskelige, mens andre har vært noe enklere. Dette er også en viktig erfaring å ta med seg! Livet er komplisert, og det er mange ting som kan virke inn på vekta: noen perioder kan «ting klaffe bedre», slik at vekta lettere beveger seg nedover igjen. Det er ikke så lett å si eksakt hva disse tingene er for noe, men det er viktig å vite at hvis noe oppleves vanskelig, så vil det ofte bli enklere med tiden


Du sier selv at du ønsker å gå ned omkring 5-10 kg fra der du er nå. Du kan helt fint gjøre dette med en hastighet på 0,5-1 kg i uka helt til du er der du ønsker. Det er ingen magisk kur som får deg dit, men disse klassiske rådene: 


1. Minimer inntaket av energi/kalorier fra søtsaker og snacks, brus og annen søt drikke. 

2. Velg magre varianter der det er mulig. 

3. Dekk halve tallerkenen med grønnsaker. Spis frukt, bær og/eller grønnsaker til alle dagens måltider. 

4. Reduser porsjonsstørrelsene. 


Hvis du ønsker personlig veiledning og oppfølging foreslår jeg at du tar kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog for å hjelpe deg ytterligere. Snakk med legen din om en henvisning, eller ta kontakt direkte. Se på KEFF sine sider for mer informasjon: https://keff.no/finn/kostveiledning


Legg merke til den korte lista jeg presenterte. Porsjonsstørrelsene er ikke det første punktet vi tar tak i; det kommer et stykke ned på lista. Det viktigste står i de øverste punktene, og det kan hende det er her du har litt å hente. Dette vet jeg ikke sikkert, selvfølgelig, i og med at du ikke skrev så mye om kostholdet ditt i spørsmålet. 


Avslutningsvis vil jeg fraråde deg å tenke på quick-fix-løsninger sånn som medikamenter eller tilsvarende. Du kan helt fint håndtere dette her med kosthold (slik jeg har beskrevet), aktivitet og livsstil. Medikamenter er eventuelt noe som en lege kan snakke med deg om. 


Lykke til!


Hilsen Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-