Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kreft med vekttap - hva med kostholdet?

Spørsmål

Hei! Min far har i alle år vært veldig tynn grunnet gener. Flere i slekten har alltid vært tynne selv hvor mye de spiser. Han fikk for noen dager siden påvist kreft. I mange år har han trent 4-5 dager i uken, og det er den eneste måten for ham å holde vekta si der den er om ikke han går opp. Han har ligget på 70 kg de siste månedene noe han har vært ekstremt fornøyd med. Men nå siden han har kuttet ut trening og får i seg lite mat har han gått ned 7 kg. Spørsmålet mitt er egentlig: hva burde han spise for å gå opp igjen? Nå får han ikke trent og vi er usikre på hvor mye kalorier han eventuelt burde ligge på i hverdagen. Er det bare å sørge for at han får i seg de store måltidene?

Kvinne 22
Svar

Hei, 


Det må ha vært vondt for din far og dere rundt å oppleve at han fikk denne diagnosen. Kreft er en skummel sykdom som medfører mye usikkerhet. Heldigvis har vi et godt utviklet helsevesen i Norge, og behandlingsutsiktene for kreft er ofte gode. 


Jeg synes du stiller gode spørsmål omkring hva du og dere nå kan gjøre. Kosthold og ernæring er absolutt en av de faktorene man kan fokusere på som pasient. Akkurat som god ernæring setter kroppen til en toppidrettsutøver i stand til å tåle en hard konkurranse så vil god ernæring sette en pasient i stand til å tåle et tungt behandlingsforløp. I så henseende er kreftbehandling mer lik maraton enn sprint – det er utholdenhet og langdistanse. En annen viktig del av fokuset på ernæring er at det vil føre til at man som pasient føler at man beholder mer av kontrollen over egen kropp og sinn også i denne perioden. 


Det at dere har fulgt med på vekta er svært nyttig, og er noe jeg anbefaler at dere fortsetter med. Det er helt riktig at vekttapet ikke bør vært særlig uttalt, og at den helst bør være på «matchvekt». 


Du spør hva, hvor mye og hvordan han burde spise for å gå opp igjen. Kort fortalt er det dette som er svaret: Helt vanlig mat, nok til å holde kroppsvekta (eller gå forsiktig opp igjen den tapte vekta), og ved å benytte seg av både hovedmåltider og mellommåltider. 


Vanlig mat er mer enn godt nok. Prøv gjerne å variere kostholdet, for å få i seg alle de nødvendige næringsstoffene. Det er med andre ord ingen «magiske» tilskudd, matvarer eller dietter som gjelder. Spis frukt, grønnsaker, fisk, kjøtt, egg, belgvekster, nøtter, fullkornsprodukter og meieriprodukter. Velg næringstett og proteinrik mat. Hvis det fremdeles er vanskelig å holde vekta, tilsett eventuelt litt ekstra energi i maten i form av olje, sukker, vaniljesaus, fløte, majones, iskrem, egg, næringsdrikk, og lignende – let etter anledninger til å tilsette kalorier i maten. 


Legg til rette slik at måltidene frister. Gjør maten og måltidet fargerik og delikat. Husk det sosiale i måltidene. Spis gjerne mindre og hyppigere måltider hvis det gjør det lettere å få i seg nok mat. Spis mer på det tidspunktet hvor matlysten er størst (ofte om morgenen). Tidspunktet for inntak har ikke så innmari stor betydning, så lenge maten gir energi nok til å holde vekta. Dersom disse tiltakene ikke fungerer, er det ofte nyttig med ekstra næringsdrikker. Be om en resept på dette. 


Husk at det er mye kvakksalveri der ute, så hvis du leter etter mer informasjon om hva dere kan gjøre, velg troverdige kilder slik som Kreftforeningen. De har blant annet noen fine informasjonssider om kosthold ved kreft: https://kreftforeningen.no/rad-og-rettigheter/kosthold-ved-kreft/


Avslutningsvis vil jeg anbefale dere om å snakke med legen(e) eller den kliniske ernæringsfysiologen deres om kosthold og ernæring når det passer. Ha for eksempel lav terskel for å be om resept på næringsdrikker. 


Lykke til!


Hilsen Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-