Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg spise laks?

Spørsmål

Jeg har podagra og er urostomi operert. (Fjernet blære og prosta p.g.a. kræft). Jeg bruker Zylorik 100 mg for urinsyregigt. Jeg lurer på om jeg kan spise laks - kaldrøkt, varmrøkt. Kokt, stekt, rå?

Svar

Hei,


Du nevner at du har urinsyregikt og urostomi, og jeg velger å fokusere på førstnevnte. 


Det er svært viktig at du fortsetter å ta medisinene dine. Dette er den viktigste behandlingen for urinsyregikten; livsstilen kommer i andre rekke. 


Det er forskning som tyder på at et høyt inntak av kjøtt og fisk kan bidra til utvikling av urinsyregikt. Det er derimot ikke så mye forskning som støtter at å kutte på inntaket av kjøtt og fisk kan være en god behandling for dette. Derfor, hvis du er glad i laks (og det virker det som du er) så kan du trolig allikevel spise et normalt inntak av dette (i de formene du foreslår). 


Snakk allikevel med legen din om hun/han synes det er ok at du gjør dette, da vedkommende vil ha et bedre bilde av hele din situasjon. 


Jeg har ikke så veldig mye mer informasjon om deg, men det kunne ellers vært aktuelt å snakket om andre aspekter av kostholdet. Generelt vil jeg si dette: du kan stort sett spise vanlig mat. Unngå å ha store restriksjoner i kostholdet. Velg stort sett plantebaserte matvarer, og spis rikelig med frukt, bær og grønnsaker. Og prøv å være normalt fysisk aktiv. Og unngå røyk. 


Lykke til!


Hilsen Jacob