Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ikke bruk tilskudd beregnet for hest

Spørsmål

Hei, Tok b12da jeg var yngre- men har ikke gått påvist for lave verdier i voksen alder. Mistenker likevel mangel på B vitamin da håret mitt vokser veldig sakte og negler likeså. tips fra bloggen til Sophie Elise om b- vitamin tilskudd for hest. Høres jo helt sprøtt ut- men måtte bare teste. Helt utrolig, i løpet av de 4 ukene jeg har tatt dette har håret mitt vokst kanskje 1 cm og neglene har for første gang blitt lange uten å knekke. Jeg vil jo gjerne fortsette med dette- men må bare høre med en ekspert om dette er ok? Jeg har selvsagt ikkd tatt dtilen fullvokse hest- men tatt litt under halvparten av deg. Leverandøren av produktet sier det er helt trygt for mennesker også- men vil gjerne få det bekreftet av en ekspert. Har selvsagt prøvd vanlige b-vitaminer etc fra apotek- men aldri fått en slik virkning. se baksiden av produktet i bilde.

Kvinne 43
Svar

Hei,


Det er fint at du hører med eksperter i tillegg til å hente informasjon fra bloggsfæren. Dette gjelder særlig helseinformasjon. 


B12-mangel er en seriøs tilstand som man må behandle, og behandlingen avhenger av årsaken til mangelen. Dette kan det være lurt at du følger litt med på også i voksen alder, gjennom legen din. Man kan også ha mangel på andre B-vitaminer, men det er mer sjeldent hvis man spiser et normalt og variert kosthold. Mange bruker kosttilskudd og vitamintilskudd "for sikkerhets skyld", men forskning viser at det faktisk kan være skadelig å ta enkelte typer tilskudd hvis man ikke har mangelsykdom. 


Derfor ville jeg vært tilbakeholden med å ta kosttilskudd og vitamintilskudd for mennesker. Og jeg vil absolutt fraråde deg å ta tilskudd beregnet for hest. Dette er et produkt laget for hest, ikke for mennesker, og det er svært betenkelig at leverandøren glatt mener at dette er helt trygt også for mennesker. En kritisk vurdering av situasjonen og leverandørens uttalelse hadde her vært på sin plass. 


Jeg kan legge til at det kan være en rekke grunner til at negler og hår virker å vokse raskere akkurat nå. Selv om negler og hår henger sammen med B-vitaminstatus så kan man ikke bruke "kvaliteten" på disse for å selvdiagnostisere seg med lav B-vitaminstatus. 


Min anbefaling altså: ikke bruk tilskudd beregnet for hest. Spis et normalt og variert kosthold i henhold til for eksempel disse kostrådene: helsenorge.no/kosthold-og-ernaring. Og ikke stol blindt på bloggere når de skjult eller åpent promoterer et produkt som "funker for dem". 


Lykke til!


Hilsen Jacob


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-