Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

IgE mot melk over referanseområdet - melkeallergi?

Spørsmål

Hei. Min datter på 20 år har cøliaki, og kjent allergi mot katt og støv. I det siste har hun hatt ganske kraftig reaksjon ved at hun hovner opp i tårekanalene, og klør mye på øynene. Hun har også nylig vært til gastroskopi på grunn av at hun har hatt vondt i magen, men de fant ingenting. Men hun har fått syrereduserende tbl. da det er mulig hun har refluks sykdom. Dette underbygges med symptomer som samstemmer med det (lindring ved spising eller drikke melk, samt at smerten forverres når hun ligger). Disse tablettene har hjulpet, og hun har ikke vondt i magen når hun bruker dem. Men på grunn av økende reaksjon i tårekanalene har hun tatt noen nye blodprøver. Disse viser total IgE på 500, støv: 1,97 (<0,35) katt: 2,00 og melk: 0,50 (ref.0,35). Vi må nok kvitte oss med katten som vi har hjemme, men det vi lurer på er hvordan vi forholder oss til melk framover. Som sagt så har hun ingen plager ved inntak av melk, og hun er svært glad I melkeprodukter. Og så leste jeg at blodprøvene på melk kunne bli falsk positiv når man hadde en veldig høy IgE, og at man ikke kunne si at man hadde melkeallergi kun på bakgrunn av en blodprøve. Hun er også veldig engstelig på grunn av de kraftige reaksjonene hun har fått på katt og støv i det siste, så jeg vil si at hun er i ferd med å utvikle angst på grunn av dette. Hun er veldig redd for anafylaktisk sjokk. Men på symptomer på matvareallergi hos voksne står det også at det er vanlig med psykiske symptomer, uten at det er noe mer utdypet. Håper du kan gi oss noen svar.

Kvinne 20
Svar

Hei,


Slik jeg tolker deg har din datter kjent allergi mot katt og støv, men ikke mot melk/melkeproteiner. Og jeg er helt enig med din vurdering: ‘melkeblodprøven’, hvis det en gang finnes noe slikt, er ikke alene tilstrekkelig for å diagnostisere melkeallergi. Generelt så kan man ikke diagnostisere allergi med IgE-prøver alene. Disse kan si noe om hvor sensitiv man er, men ikke om man opplever allergiske symptomer eller sykdom. Total IgE er et godt eksempel på akkurat det. Total IgE er ofte forhøyet hos personer med allergiske symptomer og sykdom, men alle personer med allergiske symptomer og sykdom har ikke forhøyet IgE. Og det samme gjelder for IgE-antistoffer mot melkeprotein. Den beste testen for å diagnostisere melkeproteinallergi er faktisk en såkalt dobbelblindet, placebokontrollert test med inntak av melkeprotein. Man kan også gjøre andre tester, som prikktesting. Men disse må, akkurat som IgE-blodprøven, tolkes i lys av symptomer og sykdomshistorikk hos pasienten. 


Det skal også sies at melkeallergi er mer vanlig blant spedbarn og i barndommen. Ofte vokser man av seg melkeallergien med alderen. 


Angående cøliaki og melk. Jeg antar at dere spiser et glutenfritt kosthold i hjemme, i alle fall så langt det lar seg gjøre. Dette er viktig for å hindre at tarmen stresses unødvendig. Som dere helt sikkert vet: ved cøliaki vil inntak av gluten føre til en betennelse i tarmen (merk: denne har ikke har med IgE å gjøre!) som fører til at den normalt sterkt foldede tarmslimhinnen ‘flater ut’, og man får et dårligere opptak av næringsstoffer. I så tilfelle kan dette inkludere næringsstoffer i meieriprodukter, som laktose/melkesukker, som da gjør at en ‘ubehandlet’ cøliaki kan arte seg som at man ikke tåler melk. Men dette skriver jeg da bare til info.


Oppsummert – din datter har antakelig ikke melkeallergi, og dere kan trygt fortsette å bruke dette. Benytt gjerne magre varianter, da disse i tillegg bidrar til å holde kolesterolet i blodet lavt og fint.  


Håper dette var til hjelp! Lykke til!


Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-