Hypoglykemi under amming

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 40 år, har nylig fått barn nr. 2 som nå er litt over 2 mnd. Fullammer. Jeg har ikke diabetes (tok diabetessjekk under siste graviditet) men har hatt enkelte anfall med føling/lavt blodsukker i løpet av livet, de mest markante i i studietia i periode jeg ikke har vært flink til å spise regelmessig. Men også litt mildere reaksjoner senere i livet som går på irritabilitet, indre uro og tørste. Dette bedrer seg ved mat/drikke. Aldri slanket meg eller lign., vært slank/vanlig og ikke opptatt av mat utover det nevnte. Under første ammeperiode med mitt forrige barn slet jeg med anfall av svettetokter etterfulgt av frysing, indre uro, slapphet, småkvalme. Ofte virket det knyttet til inntak av enkelte matvarer. Særlig croissant eller lyst/vanlig brød virket og trigge dette. Kunne rett og slett føle meg dårlig, svimmel, slapp uggen etter an halvtimes tid ca. Men det tok litt tid å se sammenhengen. Etter mye googling og tom sjekk med blodsukkerapparat (ingen utfall) fant jeg ut at det måtte være reaktiv hypoglykemi (?). Dette avtok et halvt års tid etter ammestopp, og jeg har spist som vanlig, men nå i ny ammeperiode er det igang igjen. Jeg er i begge runder også vært plaget med brystbetennelser og derfor tatt antibiotika, så en annen forklaring jeg har tenk på kan være ubalanse i tarmen som følge av dette. Etter en antibiotikarunde nå har jeg begynt med probiotika og prøver å spise mest mulig sukkerfritt.. men antar at jeg skal være litt forsiktig med for streng diett pga ammingen? Kan det være noen mat-forklaring til "anfallene" slik jeg opplever det, og er det noe jeg kan gjøre for å slippe disse toktene og føle meg mer opplagt. Det skal sies at jeg nok også virker å få en svettetokt når det nærmer seg amming etc, og at jeg vet at hormoner nok også har litt å si Har feks mye nattesvette, men jeg føler da at det er noe mer enn bare det. Gla for svar og råd.

Mann 40

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, 


Det du beskriver kan godt kalles en slags 'reaktiv hypoglykemi', jeg er enig i det. Og dette virker for meg å være en helt normal reaksjon, gitt din forklaring om at du tidligere har opplevt lavt blodsukker. 


Under ammeperioden vil kroppen får høyere insulinfølsomhet, som betyr at insulin fungerer bedre. Med andre ord: kroppen klarer å frakte sukker/glukose fra blodet over i cellene (særlig muskelcellene, men også andre celler i kroppen) raskere enn den normalt gjør. Dette er en bra ting. Det betyr at du trolig har lav sannsynlighet for å utvikle diabetes (høyt blodsukker). Men det betyr også at du kan raskere oppleve de ubehagelige effektene av lavt blodsukker. Så -- løsningen er, akkurat som du har funnet ut, å spise små og hyppige måltider. Det er også viktig å velge grove kornprodukter som gir et jevnere blodsukker enn før eksempel fin hvetebakst og mat og drikke med tomme kalorier. 


Jeg kan også nevne at ammeperioden krever sånn omkring 500 kcal ekstra energi daglig. Det er også noe av grunnen til at det er lettere å gå ned i vekt når man ammer. Allikevel så må du trolig være enda mer påpasselig med å spise små og hyppige måltider akkurat i denne perioden, slik at kroppen ikke skal få lavt blodsukker. Tenk også på timing av matinntaket. Det kan være nyttig å spise noen grove knekkebrød eller brødskiver, eller en liten skål med kornblanding (havregryn, nøtter, frø og rosiner, for eksempel), rett før leggetid. Det vil kunne bidra til å hindre at blodsukkeret blir for lavt i løpet av natten. Eventuelt kan du ha noe nattmat til deg selv klart når du ammer om natten. 


Brystbetennelser og blodsukkeret: Brystbetennelsene er en relativt vanlig bivirkning av amming, og kan skyldes mange forskjellige ting. Men jeg har ikke hørt om at lavt eller høyt blodsukker kan påvirke dette.


Tarmfloraen: Dette er et felt som det forskes mye på, men hvor vi fremdeles har flere spørsmål enn svar. Du må gjerne spise meieriprodukter (inkludert fermenterte meieriprodukter) som en del av et normalt kosthold, men vi kan ikke ennå si sikkert at 'tilføring av probiotika påvirker tarmfloraen som igjen påvirker blodsukkeret', slik du beskriver det. 


Håper dette hjalp deg litt på vei! 


Lykke til! 


Hilsen Jacob

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-