Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvorfor har jeg lite jern?

Spørsmål

Hei. Jeg er en mann på 56 år. Gastric bypassopertert i 2012. Alt har gått veldig bra. Har ikke hatt noen større utfordringer etter det. Har spist normal mat og tatt de vitaminer jeg skulle. Jeg har gått som anbefalt til lege for blodprøvetaking en gang i året. Sist jeg var der fikk jeg svar fra legen om at ferritinlagret var litt lavt tror det var S-ferritin på 14 (ref; 15-350) og b12 var forhøyet. Legen justerte b-12 og satt meg på jerntabletter styrke 60. Skulle ta nye blodprøver etter 2 mnd. Dette er nå gjort. Fikk svar fra han at det fortsatt var lavt nivå og at han ønsker å følge det opp med avføringsprøver for å utelukke blødning i tarm og mage. Dette skal jeg nå ta om 4 dager. (S-TIBS var 83) Diagnosen var jermangel uten anemi. B12 var nå normalt. Var også til kolonscopi for 4 år siden. Da var alt bra. Ellers var alle prøver veldig fine. Allmentilstanden er veldig god, ingen problemer med med den. God form og ikke slapp og sliten. Hva kan dette være? Er det pga den bypass operasjonen dette kommer, tror du?

Mann 56
Svar

Hei.


Du har altså brukt jerntabletter i 2 måneder, men har fremdeles for lave jernnivåer. Det behøver på ingen måte å være noen dramatikk i dette, for det kan være så enkelt som at du må bruke det i lengre tid og/eller i høyere doser for å få opp nivåene. I tillegg må man slik legen din nå gjør, sjekke om du mister blod og derved jern, via tarm/avføring. Det er kanskje i utgangspunktet tvilsomt, siden du ikke har anemi (lav blodprosent) Blør man eller mister blod via tarmen uten at det synes, så vil det oftest vises på blodprosenten. Det er også sannsynlig at din absorbsjon av jern er dårligere grunnet operasjonen du har gjennomgått. Men om det er tilfelle, kan det kompenseres med høyere jerndoser. Husk også å spise mat med mye jern, da det absorberes bedre enn tabletter. De beste kildene er rødt kjøtt og innmat.

Hvis en ikke kommer til målet med jerntabletter, finnes det alltids en mulighet for å tilføre jern som injeksjoner, noe legen din også er klar over.

Håper det var greie forklaringer. Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-