Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er galt med meg?

Spørsmål

Jeg har gradvis blitt mer sensitiv mot koffein, til det nå er så ille at jeg ikke engang kan spise små mengder sjokolade eller annet med litt koffein i uten å få store problemer. Symptomene er økt vannlating og dehydrering (spesielt om nettene), (svake) smerter i nyrene, søvnproblemer, anspenthet, hjerteflimmer. Som om jeg tidligere hadde fått i meg for mye koffein (500mg+) bare at det nå skal mye mindre til (som 5mg). Effekten varer uvanlig lenge. Bittelitt koffein på morgenen og det kan bli håpløst å sove neste natt. Søvna holder seg dårlig enda lenger, men sakte men sikkert bedre av å holde meg unna. Men ikke lett når det er mye som inneholder sjokolade og annet med minst litt koffein. Da jeg prøvde å drikke Cola mens jeg ikke enda var blitt like sensitiv som nå fikk jeg i tillegg til nevnte symptomer kuler på fingerleddene, som jeg har enda. Antok det var urinsyregikt / podagra og at kilden til problemet lå i nyrene. Var til lege i vår angående kulene, “nyreproblemer” og “urinsyregikt”. Jeg glemte da å nevne koffeinsensitiviteten fordi jeg først og fremst var bekymret for nyrene. Legen trodde ikke jeg hadde urinsyregikt, men “gangleon”. Han hørte på hjertet og sjekka blodtrykket, som var normalt. Han tok også blod- og urinprøve sendt til nyrefunksjonstest. Jeg skulle få høre tilbake om det var noe feil med nyrefunksjonen og / eller mye urinsyre i blodet, men hørte aldri noe. Nevnte også skum i urinen, som han mente ikke var noe å bekymre seg for. Jeg har tolka det som protein i urinen pga nedsatt nyrefunksjon. Det kan kanskje ha med kronisk dehydrering å gjøre? Mye av problemene virker å sirkle rundt det. Øynene er også noe innsunket i forhold til før problemene. Jeg drikker ikke kaffe, men tok koffeintabeletter ei stund i tillegg til å drikke cola. Kan ha vært usunt, bla i forbindelse med aktiviteter uten nok(?) væskeinntak. Tenkte at det kunne ha skada nyrene, men nå viser det seg jo at de skal være ok. Hva annet kan det være? Levra? Diabetes 2?

Mann 48
Svar

Hei, 


Her var det så mye informasjon at jeg er litt usikker på hvor jeg skal begynne hen. 


Først og fremst: folk reagerer forskjellig på koffein. Det er helt normalt. Noen reagerer kraftig, andre mindre kraftig. Og jo oftere og jo mer koffein man får i seg, jo svakere reagerer man. Og så kan man oppleve koffein-abstinenser dersom man plutselig inntar mindre koffein. Alt dette er også helt normalt. (Så hvis du vil tåle litt mer koffein så kan du altså gradvis øke inntaket over en viss tid, og holde inntaket stabilt på det nivået.)


Men at man plutselig og på uforklarlig vis kan bli ekstremt koffein-sensitiv har jeg aldri hørt om. Kan det hende at det du opplever som 'ubehagelige effekter av koffein-sensitivitet' egentlig er noe helt annet? 


Det virker som om du er ganske fiksert på koffein-sensitivitet og nyreskade. Og det er veldig vanskelig å rive seg løs fra en slik forestilling. Forsøk allikevel å lev et normalt liv som mulig, uten at du går og kjenner på hva som kan være galt (det er for eksempel vanlig at hjertetrytmen i blant minner om 'flimmer', uten at det egentlig er det), og hvilke sykdommer du kan tenkes å ha. Det må være opp til legen din å vurdere helsa di og hvorvidt du har sykdom eller ei. 


Det virker for meg som om du er helt frisk og fin. Det sier du jo selv. Men det virker også som om du leter etter sykdommer som du muligens kan ha. Jeg vil derfor sterkt anbefale deg å lese Selvhjelpstrilogien av Ingvard Wilhelmsen. Jeg håper han kan hjelpe deg, akkurat som han har hjulpet andre. 


Se forøvrig mange gode tips om valg av drikkevarer på Helsenorge sine sider om Ernæring og kostråd:  helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/kostrad/velg-vann-som-torstedrikk


Beklager at dette svaret ikke ble helt slik du hadde håpet på. 


Lykke til!


Hilsen Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-