Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Høyt energiinntak - er det noe galt?

Spørsmål

Voksen mann, 28 år. 194 cm, ca 90 kilo. Hei, jeg spiser veldig mye hver dag uten å legge på meg eller å bli ordentlig mett. Spiser på en vanlig hverdag ca 10 skiver brød, en pakke med pålegg, til lunsj og kvelds. Til middag spiser jeg gjerne 3 ostesnitzler med 5-6 poteter og en boks med mais, sjampingjong eller lignende. Hvis jeg har taco spiser jeg en 400 gram pakke med kjøttdeig, 6 lefser og så videre. Jeg sluttet med håndball i 13, men jeg spiser fortsatt like mye og legger ikke på meg. Eneste andre symptomet er at jeg er ganske trøtt. Familien min lurte på om dette kan være farlig eller om det bare er min naturlige forbrenning. Min bror legger på seg når han spiser mer enn 3000 kalorier. Jeg er på en vanlig dag oppe i 4500 Er det noe jeg bør sjekke opp i?

Mann 28
Svar

Hei,


Jeg forstår at du føler at noe må være galt når du kan spise så mye som du gjør, uten at det får noen «konsekvenser» for vekta. Og som du påpeker er det ganske vanlig å legge på seg når man slutter med aktiv idrett. Som mann med din vekt og alder kan du forvente et energibehov et sted mellom 3200 og 4000 kcal per dag, avhengig av hvor aktiv du er. Dette vil falle litt når du runder 30 år, og synke videre med alderen. 


Du nevner for øvrig ikke så mye om aktivitetsnivået ditt, men jeg antar du fremdeles driver med noe aktivitet. Gitt at du er såpass høy og du (relativt) nylig avsluttet håndballkarrieren, er det sannsynlig at du har en god del muskulatur på kroppen, noe som samlet sett vil øke forbrenninga, kanskje også ut over mitt estimat ovenfor. Derfor ville jeg i utgangspunktet ikke vært bekymret for at noe er galt. Du må selvfølgelig gjerne snakke med legen din om dette (for eksempel ved neste oppfølging av medisinbruken), og høre om det er mulig å måte stoffskiftet. 


Hilsen Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-