Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Få i gang tarmen

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med fordøyelse og å komme regelmessig på do. Jeg har vert hos spesialist og sjekket tykktarm ang kreft, men fikk bekreftet at jeg hadde irritabel tarm og han anbefalte meg å kjøpe og bruke Duphalac daglig. Og det måtte jeg bruke resten av livet. Hva mener du om dette, eller kan jeg prøve å spise den rette maten som passer mine tarmproblemer. Hva er din anbefaling?

Mann 73
Svar

Hei,


Det er fint at du har fått oppfølging på dette, slik at du kan utelukke mer alvorlig sykdom. Irritabel tarm er ikke farlig, men kan være svært plagsomt. Tilstanden arter seg litt forskjellig fra person til person, og du har tydeligvis en variant som gir forstoppelse. Og da er det helt logisk å "løsne" på denne med Duphalac. 


Duphalac inneholder et stoff som heter laktulose. Laktulose er et sukkerstoff som ikke tas opp i cellene i tynntarmen, men passerer direkte ned til tykktarmen. Her vil det tas opp av bakterier og forbrennes, noe som blant annet fører til luftdannelse. I tillegg vil laktulosen føre til høyere osmotisk trykk i tykktarmen, som særlig betyr at vann trekkes inn i tarmen. Kombinert vil dette stimulere tarmen til å tømme seg (les: man må på do). Duphalac er altså helt trygt å bruke, og kan være en helt fin løsning når du sliter med å gå på do på grunn av forstoppelse som følge av irritabel tarm. 


Dersom du ønsker å "spise tarmen i gang", er det også enkelte ting du kan gjøre for å få bedre tarmfunksjon. Og det er ikke noe hokus-pokus. Det som fungerer er: fiber, væske, fysisk aktivitet, og rutiner. 


Fiber fra frukt, bær, grønnsaker, grove kornprodukter (grovt brød, havregryn, andre hele gryn) og lignende vil fungere litt som laktulose: en del av fiberet vil passere ned til tykktarmen og der bidra til å stimulere tarmfloraen, samt øke det osmotiske trykket inne i tarmen. Vann trekkes inn i tarmen, og bidrar til å øke størrelsen på avføringen. Denne fiber-effekten er også avhengig av at man får i seg nok væske, så det er lurt å drikke mer vann. 


Fysisk aktivitet er tett koblet sammen med tarmen. Hvis man er mye i ro vil tarmen også slappe av. Men hvis man har rutiner knyttet til å bevege seg daglig, vil også tarmen stimuleres. Prøv derfor å få til noe aktivitet. 


Hodet og kroppen har en syklus den gjerne vil gjennomføre. Vi merker dette særlig når det kommer til søvnrytme og jetlag: reiser man til andre tidssoner så henger ikke kroppen helt med; den forstår ikke helt når den skal gå inn i søvnmodus. Litt på samme måte er det med tarmen. Den fungerer bedre i kjent farvann, og kan bli noe usikker dersom ting endrer seg. Derfor er det lurt å ha gode rutiner knyttet til do-besøk. 


Dersom du forsøker å gjennomføre noen av disse tipsene kan hende du merker at behovet for Duphalac ikke er like stort. Jeg anbefaler deg da å snakke med legen din om dette, slik at du har oppfølging her. 


Håper dette hjelper deg litt på vei mot bedre tarmfunksjon.


Lykke til!


Hilsen Jacob