Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er det noe hjelp å få for overvekt i helsevesenet?

Spørsmål

Hei, Kort oppsummert: er det noe hjelp å få for overvekt i helsevesenet? Nå har BMI-en bikket 34 her, og det er på tide å gjøre noe igjen. Etter 10 år med jojo-slanking, kaloritelling, Roedekurs, knekkebrøddiett, PT, ernæringsfysiolog osv har jeg jo lært meg å gå ned i vekt, men ikke å holde vekta. Har etter litt research oppfattet at man omtrent må leve på slanker'n livet ut om man vil holde vekta nede, stemmer det? Det jeg lurer mest på er: hvis jeg går til fastlegen min og ber om hjelp til dette, finnes der hjelp å få der ute, eller får jeg mest sannsynlig den samme gamle leksa om kalorier inn og kalorier ut, kostholdsanbefalingene til helsenorge og husk 30 minutter med mosjon hver dag? Slankeoperasjon håper jeg er uaktuelt. Sliter generelt med mat, gruer meg til de fleste måltider og er mester i trøstespising av godteri. Er ellers frisk, ingen sykdommer som jeg vet om. Begynner å bli demotivert etter alle disse årene, men kvier meg for å oppsøke lege i tilfelle svaret er "spis mindre, tren mer, ta deg sammen".

Kvinne 30
Svar

Hei, 


Du stiller et viktig og godt spørsmål. Ja, det finnes et kommunalt tilbud som kan hjelpe deg med livsstilsendringer knyttet til overvekt og vektreduksjon. Dette kalles frisklivssentraler. Du må gjerne kontakte en frisklivssentral selv, eller du kan be om en henvisning dit fra fastlegen din eller annet helsepersonell eller NAV hvis du helst ønsker det. Det står utfyllende om frisklivssentraler på Helsenorge (https://helsenorge.no/hjelpetilbud-i-kommunen/frisklivssentral). Helsedirektoratet har en ufyllende oversikt over kommuner med frisklivssentraler (https://www.helsedirektoratet.no/tema/frisklivssentraler/oversikt-over-kommuner-med-frisklivssentral). Jeg vil også anbefale deg å vurdere aktuelle lærings- og mestringstilbud (https://helsenorge.no/helsehjelp/laring-og-mestring). 


Det virker som om du har god kunnskap om hvordan å gå ned i vekt. Det er et godt utgangspunkt. Problemet, som du peker på, er å holde vekta. Du spør om man må leve på slanker'n resten av livet. Svaret er komplisert, men jeg skal forsøke å forklare. 


Det er utrolig mange måter å gå ned i vekt på. Det meste fungerer, så lenge man inntar mindre energi/kalorier enn kroppen forbrenner. Til og med snickers-dietten (selv om den ikke anbefales, akkurat). Den neste fasen derimot - å opprettholde vekttapet - er helt annerledes. Jeg vil påpeke en spesifikk faktor: menneskene vi omgir oss med (familie, venner, jobb, osv). Hvis vektreduksjonen kan sees på som en individuell idrett, er opprettholdelse av vekttapet (vektstabilisering) en lagidrett. For godt stabilisering av vekta etter en vektreduksjon er du helt avhengig av at folka rundt deg er gode lagspillere. Vi er sosiale individer, og det å takler sosiale situasjoner og interaksjoner er helt avgjørende. Strategier for å takle hverdagene er viktig, og dette er antakelig noe livsstilssentralen kan bistå med. 


Selv om du har hørt det hundre ganger før så sier jeg det igjen. De tre viktigste faktorene for suksess med vektreduksjon og stabilisering er 1) å følge vekta (at du jevnlig veier deg, for eksempel en gang i uka), 2) å følge kostrådene så godt du kan (kom raskt tilbake igjen til kostrådene etter utskeielser), og 3) å være fysisk aktiv. Sistnevnte kan jeg også utdype litt. Du nevner 30 minutter. For å opprettholde et vekttap anbefaler jeg deg å være aktiv 90 minutter per dag, alle dager i uka. Velg en aktivitet du liker, og få hjelp med å gradvis øke intensitet, varighet og total mengde. Igjen, frisklivssentralen kan være behjelpelig her. 


Masse lykke til! Jeg har troen på at du får til dette, særlig med hjelp av folk rundt deg. 


Hilsen Jacob