Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Datteren min spiser ikke frukt og grønt

Spørsmål

Hei! Min datter på åtte år vil ikke spise frukt og grønnsaker. Som småbarn gikk dette greit, og nå i flere år har hun fått en hjemmelaget smoothie pr dag med blåbær og jordbær. Hun har også spist en frukt på skolen. Nå vil hun ikke lenger ha dette heller. Hun spiser ellers bra mat, mye proteiner hjemme og brød på skolen, og helt riktig mengde - hun er normalvektig. Men nå er det helt stopp på frukt og grønt. Hvor alvorlig er dette? Har ikke lyst til å tvinge henne, da jeg er redd for at hun skal få et dårlig forhold til mat. Hun får en vitamintablett hver dag og tranfisker (tran for barn).

Kvinne 8
Svar

Hei,


Det er flott at du tenker på dette! Frukt, grønnsaker og bær er bra for helsa vår av mange grunner, og det er lurt å spise et plantebasert kosthold. Det sagt så synes jeg du gjør det eneste riktige i denne situasjonen: du skal ikke tvinge henne til å spise noe hun selv ikke ønsker. Det virker bare mot sin hensikt. Og som du sier så vil hun jo kunne få et negativt forhold til mat, som heller ikke er bra. 


Datteren din klarer seg helt fint selv om hun ikke spiser så mye frukt og grønt en periode. Det er ikke skadelig, og hun vil fortsatt ha en helt normal og fin utvikling. Fortsett gjerne med vitaminene og tranfiskene hvis du ønsker dette (det er antakelig ikke nødvendig, men det er ikke skadelig heller). 


Kostholdet forandrer seg gjennom de forskjellige fasene i livet, og det er helt normalt at man spiser mer eller mindre av forskjellige matvarer og matvaregrupper i forskjellige perioder. Du må gjerne fortsette å tilby henne frukt der det passer seg (frokost, lunsj, mellommåltid, kvelds). Kutt opp, og sett det frem slik at flere i familien kan spise det. Sørg for at middagen alltid inneholder flust med grønnsaker, og forsøk å gjøre disse smakfulle. Fortsett å tilby dersom barnet ikke ønsker å spise så mye. Men viktigst altså: ikke tenk for mye på dette. Dette går helt fint. 


Lykke til!


Hilsen Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-