Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Datter er vegetarianer og sliten

Spørsmål

Vi har en datter på 17 år som lever som vegetarianer , tilnærmet veganer, hun lever et fysisk aktivt liv og trener ca 15 timer i uken i tillegg til skole og fritid. Hun har vært vegetarianer litt over to år nå, og er veldig nøye med hva hun spiser, grønnsaker, frukt, linser, nøtter etc alt som anbefales. De siste månedene har hun gradvis ofte følt seg trett og sliten. Går gjerne til sengs 21:00 og opp igjen 06:00. Skolen er krevende i tilegg. Hvilke fokus områder bør en følge opp for en blodprøve og hva bør videre oppfølging være.

Kvinne 17
Svar

Hei,


Det er flott at din datter (og familien?) er interesserte i kosthold og fysisk aktivitet. Femten timer trening i uken høres mye ut, på toppen av aktivitet på skolen og fritiden. Driver hun med toppidrett? Med et såpass høyt energiforbruk skal man spise ganske mye mat for bare å holde vekta. Å holde vekta kan være vanskelig på et vegetarisk (særlig vegansk) kosthold. Det betyr at din datter må være svært fokusert på hvilke matvarer hun faktisk spiser. Vegansk kosthold kan være veldig restriktivt, og man kan gå glipp av mange næringsstoffer. Dette betyr at disse må komme fra andre kilder, og det er noe dere da må tenke grundig gjennom. Benytt dere av disse nettsidene:  https://helsenorge.no/kosthold-og-ernaring/vegetarisk-kosthold


Videre: for en idrettsutøver er det viktig å ikke bare holde vekta, men holde stabil vekt, og kanskje også bygge litt muskelmasse. For jenter og kvinner er dette ekstra viktig, da for lavt energiinntak over lang tid kan bidra til menstruasjonsforstyrrelsen og tap av beinmasse. 


Hvis din datter nå føler seg sliten så betyr ikke det at kostholdet nødvendigvis er "årsaken". Som du er inne på: det kan også skyldes press og krav fra en rekke hold (skole, venner, hjemme, treninga, festing, osv). Allikevel hjelper det da ikke om kostholdet mangler nødvendige næringsstoffer. 


Vekt for høyde er fint - ikke noe å påpeke. Har det vært store endringer der de siste årene? Snakk i så fall om det, og ta det eventuelt opp med legen deres. Legen kan også måle de blodprøvene du nevner. De kan kanskje gi en pekepinn på om det er noen mangler i kostholdet, men det kan også hende at de er helt normale. Bukspyttkjertel trenger du ikke tenke på. 


Du kan også lese litt på Olympiatoppen sine nettsider om Sunn Idrett:  http://www.sunnidrett.no/. Disse tar for seg en del gode momenter knyttet til det å drive med idrett, særlig rundt ernæring og helse for jenter.


Videre oppfølging blir litt vanskelig for meg å komme inn på, da vi jo ikke vet hva dette skyldes. Jeg vil anbefale deg å ta dette videre med legen din. Uansett hva det skyldes: det skader ikke å kommunisere med din datter, og forsøke å forstå hvordan hun har det. 


Lykke til!


Jacob


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-