Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Alt dreier seg om mat

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 27år. Som er ulykkelig 90% av min tid. Har slitt med psyken ang mat, kropp og vekt siden jeg var 18år. Har prøvd alle slankekurer, betalt masse lenger for dietter, trent meg ihjel, bruker mat til ALT. Belønning, trist, lei.. Absolutt alt. Nå er jeg kommet så langt at jeg er på tur til og gi opp livet. For alt inni hode mitt dreier seg om mat. Spising spising spising. Denne tanken sliter meg totalt ut vær eneste dag. Alt jeg gjør er og spise og sove. Har ingen overskudd til noe annet. Er aldri gla , er ulykkelig heletiden! Og dette er så jævlig, for jeg har barn og mann, som jeg ikke klarer være sammen med, er sur heletiden og trist. Tenker kun at jeg vil dø. Føler meg så ekkel og feit. Vil bærre isolere meg. For jeg er så sliten av og spise og tenke på mat heletiden. Føler slankeoprasjon er siste utvei. For hvordan liv har jeg ellers , skal jeg skyve alle unna meg, så jeg blir sittende alene og spise meg ihjel? Kan en slankeoprasjon gjøre suge mitt til mat mindre? For jeg har prøvd alt. Håper du kan hjelpe meg. For jeg klarer så vitt live lengre. Har lyst å ta oprasjon, men kan ikke gjøre meg til gjellslave heller.

Kvinne 27
Svar

Hei.


Det er veldig bra at du tar kontakt for hjelp med plagene dine. Du skriver mye som bekymrer meg, og du må ta alt dette opp med legen din like direkte som du skriver her. 


Det at du har slitt med psyken, at du føler deg ulykkelig, og at du ønsker å gi opp livet og vil dø, er seriøse følelser. Dette er noe du må snakke med en lege og/eller psykolog om; dere må sammen jobbe gjennom disse følelsene. 


En psykolog vil også kunne hjelpe deg med dine følelser knyttet til mat, og om å bruke mat som belønning. Å bruke mat som belønning er en svært vanlig handling, og du er i så måte i godt selskap. Men det er også en destruktiv handling; den bidrar ikke til noe positivt og oppbyggende, og den henger tett sammen med et generelt "anstrengt forhold til mat". Og når den nedadgående spiralen er kommet langt nok blir det vanskelig å snu den alene. 


Slankekurer og slankeoperasjon er også vanskelige å snakke om når psyken trenger hjelp. Mange som gjennomgår slankeoperasjon i Norge får en vurdering av den psykiske helsa, nettopp fordi operasjon er en såpass stor omveltning. I ditt tilfelle er dette da noe du kan ta opp med legen og psykologen, noe jeg anbefaler at du gjør. 


Jeg håper du vil føle at jeg har pekt deg i riktig retning videre. I din situasjon er det lite som betyr mer enn å få profesjonell hjelp av kyndig helsepersonell. Ikke bare for deg selv, men også for din familie. Vær ærlig med legen din om følelsene dine, så vil du komme inn i et system som kan hjelpe deg. 


Jeg tror dette kommer til å gå fint!

Lykke til! 


Hilsen Jacob

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-