Mineralet sink (Zn)

En lang rekke matvarer inneholder sink, men opptaket er best fra kjøtt og skalldyr. Alvorlig sinkmangel er vanlig i utviklingsland, og fører blant annet til hemmet vekst og utvikling.

MATVARER MED MYE SINK: Skalldyr, kjøtt og fisk er de beste kildene, men mange matvarer inneholder sink. Foto: NTB / scanpix / Shutterstock
MATVARER MED MYE SINK: Skalldyr, kjøtt og fisk er de beste kildene, men mange matvarer inneholder sink. Foto: NTB / scanpix / Shutterstock Vis mer

I likhet med andre mineraler kan ikke kroppen produsere sink, og det må tilføres gjennom kosten. Sink er et grunnstoff og har det kjemiske symbolet «Zn» (atomnummer: 30).

Andre mineraler vi trenger inkluderer blant annet natrium, kalium, kalsium, magnesium, fosfat, jod, jern og selen.

Kilder til sink i kosten

Vegard Lysne er klinisk ernæringsfysiolog og doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Bergen. Han forteller at de fleste matvarer inneholder sink:

- Sink finnes i utgangspunktet i all mat, men skalldyr, kjøtt og fisk regnes som de beste kildene. Dette er fordi disse ikke inneholde stoffer som reduserer biotilgjengeligheten av sink, i tillegg til at de inneholder stoffer som bidrar til å øke opptaket.

Redusert biotilgjengelighet betyr i praksis at man må spise mer av matvaren for å få det samme sink-opptaket:

- Man finner også en del sink i mat som bønner og nøtter, men disse inneholder fytat som binder seg til mineraler som sink og hindrer opptaket. Det gjør at man i mindre grad får nyttegjort seg av sink fra disse kildene, og derfor må spise mer for å få samme effekt, forteller Lysne.

EKSPERT PÅ ERNÆRING: Klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved Universitetet i Bergen, Vegard Lysne. Foto: Privat.
EKSPERT PÅ ERNÆRING: Klinisk ernæringsfysiolog og stipendiat ved Universitetet i Bergen, Vegard Lysne. Foto: Privat. Vis mer

Opptak av sink

Totalt inneholder en menneskekropp rundt 1,5-2,5 gram sink. Ved inntak av mat som inneholder sink så absorberes mineralet hovedsaklig i starten av tynntarmen (Duodenum og Jejunum). Det medfører at personer som etter operasjon mangler deler av tarmen kan være utsatt for sinkmangel. Opptaket av sink kan også være nedsatt ved sykdom i bukspyttkjertelen, da kjertelen blant annet produserer fordøyelsesenzymer som frigjør sink fra kosten.

LES OGSÅ:
image: Vitamin B12

Vitamin B12

Funksjon i kroppen

Atomstrukturen til sink gjør at atomet har evnen til å binde flere aminosyrer sammen på måter som ikke er mulig uten mineralet. Aminosyrer er byggestenene i proteiner. Rundt 250 proteiner inneholder derfor sink. Disse proteinene har en rekke viktige funksjoner, deriblant avlesning av DNA og andre funksjoner nødvendig for celledeling. Sink deltar i over 70 kjemiske reaksjoner i kroppen (enzymer).

Symptomer på sinkmangel:

Mild sinkmangel er assosiert med en rekke uspesifikke symptomer. Det er også rapportert om nedsatt immunforsvar, redusert smakssans og luktesans, redusert mørkesyn og nedsatt produksjon av spermier hos menn. Ved mer alvorlig mangel kan man få mer alvorlig immunsvikt, hudsykdom og diaré.

Sinkmangel diagnositiseres med en enkel blodprøve. Behandlingen er sink-tilskudd.

Hvem er utsatt?

Sinkinnholdet i kosten er nært relatert til proteininnholdet, derfor er sinkmangel mest utbredt i utviklingsland, der mye av kosten kan bestå av for eksempel ris. Hos barn og tenåringer kan alvorlig sinkmangel føre til manglende utvikling, veksthemming, forsinket pubertet, blodmangel, grov hud og nedsatt allmenntilstand. Andre årsaker til sinkmangel inkluderer:

  • Acrodermatitis enteropathica: Sjelden, genetisk sykdom (recessiv arvegang). Innebærer redusert evne til å ta opp sink fra tarmen.
  • Crohns sykdom: Kan gi nedsatt opptak av flere næringstoffer, inkludert sink.
  • Cystisk fibrose: På grunn av nedsatt bukspyttkjertel-funksjon.
  • Sigdcelleanemi: Grunnet økt forbruk av sink.
  • Andre: Alvorlig leversykdom, alvorlig nyresykdom og personer som har fjernet deler av tynntarmen.

Kilder: