Vitamin B - en oversikt

Vitamin B-komplekset består av flere ulike vitaminer.

VITAMIN B: De ulike B-vitaminene har ulike funksjoner og finnes i forskjellige matvarer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
VITAMIN B: De ulike B-vitaminene har ulike funksjoner og finnes i forskjellige matvarer. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hva er B-vitaminer?

Vitamin B-komplekset består av en rekke vannløselige vitaminer med mange felles egenskaper. B-vitaminene er særlig viktig i prosesser der mat omdannes til energi, men de ulike B-vitaminene har også flere andre viktige funksjoner.

Hvilke B-vitaminer finnes?

Her kan du lese mer om de forskjellige B-vitaminene og hvilke matvarer du finner dem i:

Vitamin B1

Vitamin B1 (tiamin): Vitamin B1, tiamin, deltar i flere biokjemiske reaksjoner i kroppen. Når sukker skal brytes ned og omdannes til energi, må vitamin B1 være til stede. Vitamin B1 er også nødvendig for at nerveimpulser skal overføres.

Vitamin B2

Vitamin B2 (riboflavin): Vitamin B2, riboflavin, er nødvendig når kroppen bryter ned fett, karbohydrater og proteiner og omdanner disse næringsstoffene til energi. I tillegg må vitamin B2 være til stede når vitamin B6 (pyridoksin) aktiveres.

Vitamin B3

Vitamin B3 (nikotinsyre, niacin): Inngår i 2 hjelpeenzymer som er viktige for energiomsetningen i kroppen. Enzymene inngår i ca. 150 ulike kjemiske reaksjoner. Vitamin B3 er viktig for å reparere DNA i cellene våre, og vitaminet deltar i oppbyggingen av fettsyrer og hormoner. For å holde huden frisk og sunn, må kroppen tilføres tilstrekkelige mengder niacin. Niacin lages fra aminosyren tryptofan som finnes i protein. Store doser niacin kan redusere kolesterol, men kan da føre til bivirkninger.

Vitamin B5

Vitamin B5 (pantotensyre):Inngår i koenzym-A, som er viktig for å frigi energi fra maten vi spiser. Pantotensyre er nødvendig når kroppen omdanner karbohydrater og fettsyrer til energi. Når kroppen bygger opp energilagre i form av karbohydrater og fettsyrer, er pantotensyre også viktig. Dannelsen av enkelte hormoner er også avhengig av pantotensyre.

Vitamin B6

Vitamin B6 (pyridoksin): Vitamin B6 eller pyridoxin, er først og fremst viktig i prosessen som bryter ned proteiner, sukker og fett. Vitaminet deltar også i produksjonen av viktige signalstoffer i hjernen.

Vitamin B8

Vitamin B8 (biotin): Er et biologisk aktivt stoff og inngår i ulike enzym som deltar det i energiomsetningen av fett og karbohydrat. Biotin benyttes kjemisk i molekyl-biologiske metoder for bl.a. å identifisere proteiner.

Vitamin B9

Vitamin B9 (folat): Folat er et B-vitamin som er nødvendig for at arvestoffet, DNA, skal kunne kopieres. Folat er også viktig for celledelingen, inkludert dannelsen av røde blodceller og syntese av proteiner. Folat er viktig for at fosteret skal utvikle seg normalt under svangerskapet, og mangel på folat er knyttet til ryggmargsbrokk og mangelfull utvikling av hjernen. Folat finnes mest i grønne grønnsaker.

Vitamin B12

Vitamin B12: Nødvendig for produksjonen av røde blodlegemer. Nødvendig for omdannelse, transport og lagring av folat. Vitamin B12 er også kjent som kobalamin, som er livsnødvendig og viktig for normal nervefunksjon. Nødvendig for dannelse av arvestoff (DNA). Viktig i omsetningen av fett, karbohydrat og protein

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Jacob Juel Christensen KOST OG ERNÆRING
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

Revisjon 16.05.2019 av sykepleier Elisabeth Lofthus