Tre trenddietter du ikke bør prøve

Alle som har gått ned i vekt vet at dietter stort sett fungerer der og da. Etter et noen uker med store restriksjoner i kostholdet blir det vanskelig. Likevel dukker det stadig opp nye trenddietter.

ALKALISK DIETT, KJØTTDIETT ELLER JUICEDIETT: Det som kjennetegner trenddiettene er gjerne manglende studier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ALKALISK DIETT, KJØTTDIETT ELLER JUICEDIETT: Det som kjennetegner trenddiettene er gjerne manglende studier. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Carnivoredietten

Carnivore, eller kjøtteter-dietten på norsk, dukket opp i fjor. Dietten fikk et dytt da den kjente psykologiprofessoren Jordan Peterson fortalte om hvordan dietten hadde hjulpet både han og hans datter å gå ned i vekt og forbedre både autoimmun sykdom, angst og depresjon(1).

Det finnes ingen studier på dietten, noe det sjelden gjør med trenddietter som dukker opp ut av det blå.

Carnivoredietten er en svært restriktiv diett som heller ikke bidrar med alle næringsstoffene kroppen trenger. Noen spiser noe grønnsaker ved siden av kjøtt, men da grønnsaker uten karbohydrater som ikke gir særlig med næringsstoffer.

Dietten baserer seg altså bare på kjøtt og bearbeidet kjøtt, som vi bør spise mindre av, ikke mer. Dette er fordi et høyt inntak av rødt kjøtt øker risikoen for tykk- og endetarmskreft og et høyt inntak av animalsk fett er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom. I løpet av en dag med carnivore-diett vil nok mange spise like mye rødt kjøtt som vi anbefales å spise på ei uke(500g)(2).

Det er ikke overraskende at mange opplever å gå ned i vekt på en så restriktiv lav-karbohydratdiett. Men i store studier kommer ikke karbohydratreduserte dietter bedre ut enn andre, over tid(3). Anekdotisk er det likevel mange som føler seg bedre med mindre karbohydrater i kosten, men det er ikke gunstig verken for helsa eller miljøet og basere kostholdet bare på kjøtt.

image: Ingefær - er det virkelig en vidundermedisin?

Ingefær - er det virkelig en vidundermedisin?

Juicekur

Juicekurer er en litt tilbakevendende trend, men den har fått et oppsving i det siste siden ulike juicer og smoothier er blitt så lett tilgjengelig. Flere norske juice-barer tilbyr egne pakker med juice som skal inntas over alt fra en til sju dager.

Salgsargumentene går på «detox», «kickstart» av livsstilsendring eller slanking og generelt å gi kroppen og fordøyelsen en «boost».

Sannheten er at fordøyelsessystemet vårt ikke trenger å «renses» eller tømmes for å starte på nytt. Det jobber faktisk aller best når det får fiberrik plantemat å jobbe med, ikke juice der fiberen er fjernet. De flest vil nok merke en endring i fordøyelsen etter et par dager uten fast føde, men dette er ikke nødvendigvis en helsebringende endring, bare et symptom på at kroppen får uvant næring.

Begrepet «detox» er nesten blitt innarbeidet i det norske språket, og frontes av ulike kommersielle aktører som noe vi må gjøre for god helse. Men faktum er at kroppen vår har flere systemer for å kvitte seg med uønskede stoffer. Både nyrer, lever, milt og lunger bidrar til å skille ut stoffer kroppen ikke trenger. «Detox» er et salgsargument, ikke noe kroppen behøver hjelp til fra kosttilskudd eller matvarer.

image: Sitronvann - er det virkelig en vidunderdrikk?

Sitronvann - er det virkelig en vidunderdrikk?

Alkalisk diett

Alkaliske, eller basiske matvarer hevdes å være helsefremmende ifølge denne dietten. Teorien er at de ulike matvarene vi spiser enten fører til at kroppen vår blir mer basisk eller mer sur. Videre er det hensiktsmessig å spise mye mat som gjør kroppen basisk, fordi et basisk miljø i kroppen hevdes å blant annet kunne drepe kreftceller.

Matvarer som skal være basiske er frukt, nøtter, belgvekster og grønnsaker. Nøytrale matvarer er fett, sukker og stivelse, mens de sure matvarene er kjøtt, melkeprodukter, fisk, egg, kornprodukter og alkohol(4).

For å vurdere om kroppen din er sur eller basisk skal man måle pH i urin. Det stemmer at pH i urin varierer etter maten du spiser, men pH i urin reflekterer ikke pH i resten av kroppen. PH i kroppen er faktisk så nøye regulert, for at prosesser på cellenivå skal foregå riktig, at selv en liten endring vil gjøre deg veldig syk. Sannsynligvis vil du måtte oppsøke sykehus om pH i kroppen din synker nevneverdig.

Det er også riktig at et basisk miljø dreper kreftceller (i laboratoriet). Det hører likevel med til historien at det også vil drepe alle de andre cellene i kroppen din. Så dette er en dårlig strategi som kreftbehandling.

Matvarene som regnes som basiske i dietten er likevel sunne matvarer som man gjerne må spise mer av. Men det er ikke slik at det er usunt å spise kjøtt, fisk, egg og kornprodukter heller. Derfor kan det godt hende at mange vil føle seg bedre og få god helse ved å følge prinsippene i denne dietten, men det skyldes ikke at kroppens pH endres.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Jacob Juel Christensen KOST OG ERNÆRING
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

1. Joe Rogan - Jordan Peterson's Carnivore Diet Cured His Depression?

2. Helse-Norge: Velg magert kjøtt

3. Comparison of weight-loss diets with different compositions of fat, protein, and carbohydrates.

4. Healthline.com: The Alkaline diett

image: Vær kritisk til disse fem diettene

Vær kritisk til disse fem diettene