Krom

Krom er et sporstoffmineral som er viktig for at kroppen skal kunne omdanne sukker til energi. Effektiviteten til insulin økes av krom og krom har også en rolle i nedbrytningen av sukker.

MATVARER MED KROM: Krom finnes i skalldyr, kjøtt, nøtter og grovt brød. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MATVARER MED KROM: Krom finnes i skalldyr, kjøtt, nøtter og grovt brød. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Krom er viktig for at kroppen skal kunne utnytte sukker til energidannelse. Effekten til insulin økes av krom og krom har også en rolle i nedbrytningen av sukker.

Krom (Cr) er et sporstoffmineral som er viktig for forbrenning av karbohydrat og fettstoff. Det er et hjelpestoff for insulin til å transportere sukker. Gode kilder er grovt mel, nøtter, mandler, tørket aprikos og kjøtt. Mangel på krom er svært sjeldent i Norge

En voksen person har ca. 14 mg krom i kroppen. Det er det 3-verdige krom kroppen trenger og bundet til noe organisk gir dette best opptak. Krom er et hjelpestoff i "glukose toleransefaktor " (GTF) som medvirker til bindingen av insulin til cellemembranen. Derved blir det enklere for insulin å få blodsukkeret inn i cellene og man får bedre virkning av insulin. Krom forsterker insulinvirkningen. Krom bidrar trolig til forbrenningen av fettstoff og proteiner gjennom sin virkning på insulin. Trolig har krom også evne til å senke kolesterolet i blodet.

Naturlige kilder

Krom finner du særlig i skalldyr, kjøtt, nøtter og grovt brød.

Krom kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. Krom finnes i de fleste matvarer. Studier viser at daglig inntak av krom er cirka 20 -160 mikrogram i de nordiske landene. Anbefalt dagsinntak for voksne er mellom 50 og 200 mikrogram

Mangelsymptomer

Mangel på krom er uvanlig, men kan føre til høyt blodsukker og sukker i urinen, dårlige reflekser, problemer med å koordinere bevegelser og ufrivillige bevegelser og muskelsvakhet.

Bivirkninger og overdosering

Den formen av krom som finnes i mineraltilskudd er lite farlig ved normale doser. Høye doser over lang tid kan føre til at kroppen tar opp for lite jern.

Apotekpreparater

Krom finnes som del av sammensatte vitamin- og mineraltilskudd. Enkelte produsenter lager også egne kromtilskudd.

Kilder

Denne artikkelen ble revidert 05.11.18 Alf Kristoffer Ødegaard
uptodate.com.
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Arne Yndestad, farmasøyt 05.05.2003

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer