Krom

Krom er et sporstoffmineral som er viktig for at kroppen skal kunne omdanne sukker til energi. Effektiviteten til insulin økes av krom og krom har også en rolle i nedbrytningen av sukker.

MATVARER MED KROM: Krom finnes i skalldyr, kjøtt, nøtter og grovt brød. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MATVARER MED KROM: Krom finnes i skalldyr, kjøtt, nøtter og grovt brød. Foto: NTB Scanpix/ShutterstockVis mer

Krom er viktig for at kroppen skal kunne utnytte sukker til energidannelse. Effekten til insulin økes av krom og krom har også en rolle i nedbrytningen av sukker.

Krom (Cr) er et sporstoffmineral som er viktig for forbrenning av karbohydrat og fettstoff. Det er et hjelpestoff for insulin til å transportere sukker. Gode kilder er grovt mel, nøtter, mandler, tørket aprikos og kjøtt. Mangel på krom er svært sjeldent i Norge

Les også
Matvarene med selen

Matvarene med selen

En voksen person har ca. 14 mg krom i kroppen. Det er det 3-verdige krom kroppen trenger og bundet til noe organisk gir dette best opptak. Krom er et hjelpestoff i "glukose toleransefaktor " (GTF) som medvirker til bindingen av insulin til cellemembranen. Derved blir det enklere for insulin å få blodsukkeret inn i cellene og man får bedre virkning av insulin. Krom forsterker insulinvirkningen. Krom bidrar trolig til forbrenningen av fettstoff og proteiner gjennom sin virkning på insulin. Trolig har krom også evne til å senke kolesterolet i blodet.

Naturlige kilder

Krom finner du særlig i skalldyr, kjøtt, nøtter og grovt brød.

Krom kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. Krom finnes i de fleste matvarer. Studier viser at daglig inntak av krom er cirka 20 -160 mikrogram i de nordiske landene. Anbefalt dagsinntak for voksne er mellom 50 og 200 mikrogram

Mangelsymptomer

Mangel på krom er uvanlig, men kan føre til høyt blodsukker og sukker i urinen, dårlige reflekser, problemer med å koordinere bevegelser og ufrivillige bevegelser og muskelsvakhet.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.
Jacob Juel Christensen

Jacob Juel Christensen

KOST OG ERNÆRING

Send inn spørsmål

Bivirkninger og overdosering

Den formen av krom som finnes i mineraltilskudd er lite farlig ved normale doser. Høye doser over lang tid kan føre til at kroppen tar opp for lite jern.

Apotekpreparater

Krom finnes som del av sammensatte vitamin- og mineraltilskudd. Enkelte produsenter lager også egne kromtilskudd.

Bekymret? Snakk med en lege på video nå!

Våre leger sitter klare til å svare på akkurat det du lurer på. Alt du trenger er en mobil, et nettbrett eller en PC med kamera og BankID.

  • Ingen krav til program eller app
  • 100% anonymitet
  • Ingen ventetid
  • Betal med Vipps
Leger på vakt
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-

Kilder

Denne artikkelen ble revidert 05.11.18 Alf Kristoffer Ødegaard
uptodate.com.
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Arne Yndestad, farmasøyt 05.05.2003