Krom er viktig for at kroppen skal kunne utnytte sukker til energidannelse. Effekten til insulin økes av krom og krom har også en rolle i nedbrytningen av sukker.
Krom (Cr) er et sporstoffmineral som er viktig for forbrenning av karbohydrat og fettstoff. Det er et hjelpestoff for insulin til å transportere sukker. Gode kilder er grovt mel, nøtter, mandler, tørket aprikos og kjøtt. Mangel på krom er svært sjeldent i Norge

Matvarene med selen
En voksen person har ca. 14 mg krom i kroppen. Det er det 3-verdige krom kroppen trenger og bundet til noe organisk gir dette best opptak. Krom er et hjelpestoff i "glukose toleransefaktor " (GTF) som medvirker til bindingen av insulin til cellemembranen. Derved blir det enklere for insulin å få blodsukkeret inn i cellene og man får bedre virkning av insulin. Krom forsterker insulinvirkningen. Krom bidrar trolig til forbrenningen av fettstoff og proteiner gjennom sin virkning på insulin. Trolig har krom også evne til å senke kolesterolet i blodet.
Naturlige kilder
Krom finner du særlig i skalldyr, kjøtt, nøtter og grovt brød.
Krom kan ikke dannes i kroppen og må tilføres via mat og drikke. Krom finnes i de fleste matvarer. Studier viser at daglig inntak av krom er cirka 20 -160 mikrogram i de nordiske landene. Anbefalt dagsinntak for voksne er mellom 50 og 200 mikrogram
Mangelsymptomer
Mangel på krom er uvanlig, men kan føre til høyt blodsukker og sukker i urinen, dårlige reflekser, problemer med å koordinere bevegelser og ufrivillige bevegelser og muskelsvakhet.
Bivirkninger og overdosering
Den formen av krom som finnes i mineraltilskudd er lite farlig ved normale doser. Høye doser over lang tid kan føre til at kroppen tar opp for lite jern.
Apotekpreparater
Krom finnes som del av sammensatte vitamin- og mineraltilskudd. Enkelte produsenter lager også egne kromtilskudd.
Kilder
Denne artikkelen ble revidert 05.11.18 Alf Kristoffer Ødegaard
uptodate.com.
Denne artikkelen ble opprinnelig skrevet av Arne Yndestad, farmasøyt 05.05.2003